Jõgevamaa laulu-ja tantsupeo lavastaja sai inspiratsiooni sõltuvushäiretega noorte muredest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil peo üks korraldajaid ja mitmete tantsurühmade juhendaja, Pala kooli direktor Malle Weinrauch.
Pildil peo üks korraldajaid ja mitmete tantsurühmade juhendaja, Pala kooli direktor Malle Weinrauch. Foto: Jaan Lukas

Täna Palal toimunud Jõgevamaa laulu-ja tantsupeo «Las laps arvab» lavastaja tantsupedagoog Merleen Läänemägi märkis, et muuhulgas sai ta peole omanäolisuse andmiseks mõtteainet ka igapäevatööst sõltuvushäiretega laste ja noorte nõustamisel.

Merleen Läänemägi sõnul tulid lavastamisele kasuks tema igapäevatöö kogemused.

«Nendest selgub, et sageli on  meie lastel on raske olla laps. Valikuid on palju, kuid valikud teevad sageli laste eest suured inimesed. Eeldades, et nemad teavad, mis on lapsele hea. Kahjuks ei pruugi see nii alati olla,» ütles Läänemägi, kes töötab Tallinnas laste turvakeskuses narkosõltlaste tüdrukute osakonnas sotsiaalpedagoogina ja teeb vabatahtlikuna nõustamistööd sõltuvushäiretega noortega, kirjutades ühtlasi magistritööd varase lapsepõlve mõjust isiksuse kujunemisel.

«Peol kuulsime ja nägime läbi erinevate etteastete ka seda mida lapsed ise arvavad endast ja oma elust. Mõnele võis see olla üllatus, kuid meie lapsed on väga targad ja andekad,» lausus lavastaja.

Jõgevamaa rahvakultuurispetsialist Pille Tutti sõnul oli märkimisväärselt lapsi ja noori laulu- ja tantsupeol osaleva 750 laulja, 700 tantsija, 70 puhkpillimängija ning ka külakapellide liikmete hulgas. Lastepärasust lisasid ka mänguklotse meenutavad dekoratsioonid, mida meisterdasid Pala segarühma «Tuuritajad» liikmed koos juhendaja, Anna Haava nimelise Pala kooli direktori Malle Weinrauchiga.

Rahvakultuurispetsialist Tutt tundis rõõmu ka sellest, et Pala metsatukast kooli staadionile suunduvas rongkäigus marssisid  esinejad ja korraldajad kunagiste kihelkondade kaupa.

«Pikaajaliste traditsioonide ja rohkem kui kümne isetegevuskollektiiviga ja looduslikult kaunis Peipsiäärne paik sobis väga hästi laulu- ja tantsupeo korraldamiseks. Oma võlu on ka luuletaja Anna Haava loomingul, mis kõlas peol ka mitmetes koorilauludes,» ütles maavanem Viktor Svjatõšev, kes algatas idee korraldada tänavune Jõgevamaa laulu-ja tantsupidu Pala vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles