Fotonäitus esitleb nutikat taaskasutust Hiinalinnas

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
kerly ilves
kerly ilves Foto: Sille Annuk

Laupäeval avatakse Jaani kirikus omanäoline fotonäitus, mis peegeldab materjalide oskuslikku taaskasutust Jaamamõisa linnajaos nn Hiinalinnas. Näitus kannab pealkirja «Taaskasutus. Hiinalinn». Väljapaneku autor on pika kogemusega vabakutseline fotograaf Kerly Ilves, kes alustas selle linnaaia piirkonna pildistamist 2014. aasta suvel.

Näitusel on 22 lõuenditrükis mustvalget fotot, mis Ilves tegi analoogkaameraga. Ta ilmutas filmid ja skaneeris need fotofailideks, millest trükiti kunstfotod. Ilves on Hiinalinnana tuntud kohast pilte teinud varemgi. Nii on tema käe all valminud näitus «Seintel on silmad», milles fotograaf kehastus justkui salavaatlejaks.

Nüüdse näituse uurimisobjekt on taaskasutus Hiinalinnas. Aastate jooksul on seal aiamaid pidavad inimesed oskuslikult ära kasutanud kõike, mis näppu juhtunud, olgu kardinapuud, okastraat, vedruvoodid, autokapotid või söestunud puitplangud. Neist on valminud uksed ja väravad, piirdeaiad, aiamajakesed ja kasvuhooneid. Näitusepiltide raamid on saadud heategevuslikus korras inimestelt ja ettevõtetelt, kes toetasid taaskasutusteemalise näituse ideed.

Ilvest on kannustanud Hiinalinna olustikku jäädvustama soov näidata kodulinna omapära. Ka on ta tahtnud näidata, kuidas kasutuks muutunud asju saab nutikalt tegutsedes panna uuesti inimest teenima.

Autor loodab, et üha rohkem inimesi avastab Hiinalinna meeldiva poole ning pidev seadusvastane prahi mahapanek seal lõpeb. «Hiinalinna ei peaks käsitlema kui üht koledat ja hirmutavat paika, vaid pigem näidet sellest, kuidas ka suures linnas on inimestel võimalik saavutada vahetu kontakt loodusega. Mulle meeldiks väga, kui uued aednikud looks Hiinalinna platse juurde ning plaan sealt suur tee läbi viia jääks teostamata,» lisas Ilves.

Näitus jääb avatuks 28. aprillini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles