Piirivalvurid tabasid Peipsil eksinud ja ajutist kontrolljoont ületanud Venemaa kalamehed

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalur. Illustratiivne foto.
Kalur. Illustratiivne foto. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Nädalavahetusel tabasid piirivalvurid Peipsi järvel kolm meest, kes ületasid ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont, sest nad ei osanud kasutada navigatsioonivahendeid.

Laupäeva, 24. märtsi õhtul kella 20.40 paiku märkas piirivalve radarivaatleja, kuidas Peipsil ületati suunaga Venemaalt Eestisse ajutist kontrolljoont. PPA teatel pidasid mootorkelguga sündmuskohale suundunud piirivalvurid kinni kolm 30. eluaastates meest, kes olid Venemaa Föderatsiooni kodanikud. Piirivalvurid selgitasid välja, et mehed olid kained.

Juhtivpiirivalvur Ants Siirandi sõnul eksisid Vene poolel olnud kalastajad pärast õngitsemist tagasitee määratlemisel, sest nad ei osanud kasutada navigatsiooniseadmeid. Samuti eksitasid neid Eesti poolsest kaldast paistnud asula tuled, mis tundusid olevat lähimas kaldas. «Nii võetigi ekslikult siht Eesti suunas ja ületati ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont,» ütles Siirand. 

Mehed, nende isiklikud esemed ja motoblokk, mille slepis oli kaks kelku, viidi kaldasse ja rikkumise asjaolusid uuriti väärteomenetluses. Ajutist kontrolljoont ebaseaduslikult ületanud motobloki juhile määrati 40-eurone ja kahele teisele mehele 20-eurone rahatrahv. Seadus näeb sellise rikkumise korral ette kuni 800-eurost rahatrahvi.

Foto motokoerast, mille slepis olnud kahel kelgul mehed ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont ületasid.
Foto motokoerast, mille slepis olnud kahel kelgul mehed ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont ületasid. Foto: PPA
Foto motokoerast, mille slepis olnud kahel kelgul mehed ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont ületasid.
Foto motokoerast, mille slepis olnud kahel kelgul mehed ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont ületasid. Foto: PPA

Siirand toonitas, et järvele tulijal ei piisa üksnes navigatsiooniseadme omamisest, vaid väga täpselt peab oskama neid ka kasutada nii, et neist abi oleks. «Reeglina ollakse suuna valimisel tähelepanelikumad siis, kui ilmaolud on kehvemad, kuid antud juhtum näitab, et see tähelepanu peab sama terav olema ka siis, kui ilmaolud on selged ja kaldast tuled kätte paistavad. Navigatsiooniseadmete oskuslik kasutamine ja olustiku adekvaatne hindamine aitab selliseid vahejuhtumeid kindlasti vältida,» ütles Siirand.

Eile hommikul pärast menetlustoiminguid toimus kontrolljoone juures kohtumine, kus anti mehed Venemaa piirivalve esindajatele üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles