Pärast 80-aastast pausi ilmub taas Eesti kirikuloo õpik

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Eesti kiriku- ja religioonilugu"
"Eesti kiriku- ja religioonilugu" Foto: TÜ kirjastus

Tartu ülikooli kirjastuse ja usuteaduskonna koostöös on pärast 80-aastast vaheaega ilmunud Eesti kirikulugu käsitlev kõrgkooliõpik «Eesti kiriku- ja religioonilugu».

Kui eelmise, 1938. aastal ilmunud õpiku ainuautoriks oli tollane kirikuloo professor Olaf Sild, siis uue õpiku koostajaks ja toimetajaks on tänane kirikuloo professor Riho Altnurme. Raamatu autoreid on kokku 21: Tõnno Jonuks, Anti Selart, Tiina Kala, Inna Jürjo, Juhan Kreem, Jüri Kivimäe, Lea Kõiv, Piret Lotman, Andres Andresen, Mati Laur, Kristiina Ross, Ülo Valk, Urmas Petti, Riho Altnurme, Toomas Schvak, Toivo Pilli, Atko Remmel, Priit Rohtmets, Andrei Sõtšov, Toomas Abiline ja Lea Altnurme.

Kiriku- ja religiooniloo uurimine on viimastel aastakümnetel märgatavalt elavnenud ning leidub hulgaliselt uusi uurimistulemusi, mis vajasid õpikus kajastamist. Paljud uue õpiku autorid lõid kaasa videoloengute sarja «Eesti kirikulugu» salvestamisel 2013. aasta sügisel, mida saab vaadata Tartu ülikooli televisioonis.

Õpiku koostaja-toimetaja, TÜ kirikuloo professor Riho Altnurme avaldab heameelt, et peale pikka vaheaega on võimalik tutvustada ka kaasaegset kirikulugu kajastavat kõrgkooliõpikut. «Tuleb tõdeda, et uue õpiku vaatenurk on võrreldes eelkäijaga märgatavalt muutunud. Kaasaegne käsitlus toob juurde eel- ja kõrvallugusid – kui võrrelda klassikalise kirikliku organisatsiooni ajalooga. Lugu algab arheoloogia tulemusi kasutava eelajalooga, pakub keeleteaduslikku vaadet piiblitõlke ajalukku, folkloristika vaadet rahvausundi uurimislukku ja lõpeb religioonisotsioloogilise pildiga tänapäeva religioossusest. 21 autori teadmiste abil on raamatusse koondatud asjatundlikud ülevaated erinevatest ajalooperioodidest ja erinevatest kirikutest. Lugeja, kellena on eelkõige mõeldud üliõpilast, peaks saama tervikliku ja tasakaalustatud käsitluse.»

Raamatu esitlus toimub pühapäeval, 18. märtsil kell 12.30 Tartu Jaani kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles