Tartu loodusmaja noored olid linnuviktoriinil võidukad

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on vasakult paremale noorema vanuseastme võitja Sinirind koosseisus Geteli Hanni (Johannese Kool Rosmal)ja vanema vanuseastme võitja Hullud Metsised koosseisus Martin Valvas, Loviisa Purm ja Madli Matilda Jaaniso (Tartu loodusmaja).
Pildil on vasakult paremale noorema vanuseastme võitja Sinirind koosseisus Geteli Hanni (Johannese Kool Rosmal)ja vanema vanuseastme võitja Hullud Metsised koosseisus Martin Valvas, Loviisa Purm ja Madli Matilda Jaaniso (Tartu loodusmaja). Foto: TÜ loodusmuuseumi

Kolmapäeval, 14. märtsil toimus Tartu ülikooli loodusmuuseumis populaarne linnuviktoriin, kus selgusid Eesti parimad noored linnutundjad. Seitsmendat korda toimunud linnuviktoriinil olid edukaimad Johannese Kooli ja Tartu loodusmaja õpilased.

Viktoriinil osalejad vastasid nii kirjanduse põhjal koostatud küsimustele kui ka pidid ära tundma linnuliike välimuse, laulu ja häälitsuste järgi. Õpilastel tuli määrata kirjelduse järgi sookure, hallvarese ja suitsupääsukese pesad ning ära arvata erinevate lindude toit või talvitumiskoht.

Küsimusi oli ka Eesti kõige arvukama pesitseja mestvindi ja tänavuse aasta linnu metsise kohta. «Raskemateks osutusid linnulaulu ja pesade ülesanded. Esikolmiku väljaselgitamiseks tuli esitada mitu lisaküsimust. Kõik osalejad olid väga tublid,» rääkis linnuviktoriini üks korraldajatest Külli Kalamees-Pani. 

Nooremas vanuseastmes (6.‒7. klass) saavutas esikoha võistkond Sinirind koosseisus Geteli Hanni Johannese Koolist Rosmal ja vanemas vanuseastmes (8.‒9. klass) võistkond Hullud Metsised koosseisus Martin Valvas, Loviisa Purm ja Madli Matilda Jaaniso Tartu loodusmajast.

Teise koha pälvis nooremas vanuseastmes Gustav Adolfi gümnaasiumi võistkond Sinipääsuke koosseisus Mona Lippus, Hanna Brigita Kört ja Claudia Olev. Vanema vanuseastme teise koha pälvis samuti Gustav Adolfi gümnaasiumi võistkond Keevitajad koosseisus Johanna Maria Jõgisu, Triinu Luts ja Voldemar Jagomägi.

Kolmandale kohale tuli nooremas vanuserühmas Rannu Kooli võistkond Siidisabad koosseisus Karmen Virkus, Merit Kinsigo ja Laura-Liisa Tõldsepp. Vanemas vanuserühmas tuli kolmandale kohale Tallinna Prantsuse Lütseumi võistkond Vaprad Kahtlejad koosseisus Artur Raik, Anette Kosenkranius ja Hanna-Triinu Järvine.

Linnuviktoriinil osales sel aastal kokku 31 võistkonda 23 Eestimaa koolist 86 õpilasega. Võisteldi kahes vanuseastmes: 6.‒7. klass ning 8.‒9. klass. Parimad noored linnutundjad selgitas välja žürii koosseisus Margus Ots, Külli Kalamees-Pani ja Elen Kontkar.

2018. aasta linnuviktoriini korraldas Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed. Auhindadega toetasid Eesti ornitoloogiaühing, MTÜ Loodusajakiri ja Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles