Naiivsevõitu pala «Helista mulle mobiilile» aitas Estonia meeskvinteti võidule

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõppes Jõgeval 22. Alo Mattiiseni muusikpäevade raames ellu viidud üleriigiline vokaalansamblite konkurss. Võistulaulmise peapreemia kuulus sel korral rahvusooper Estonia meeskvintetile, kes esitas konkursil kolm lugu. Neist üks oli omaaegse tüdrukutebändi Ice Cream ainuke hitt «Helista mulle mobiilile», mis ka õhtu lõpus kordamisele tuli.

Estonia meeskvintett esitas konkursil lisaks laulule «Helista mulle mobiilile» ka Eesti Raadio meeskvarteti tuntuks lauldud pala «Tänav, kus sa elad» ja «Laul kaptenist».

Konkursi peapreemia võitnud meeskvinteti juhendaja Riivo Jõgi põhjendas kelmika tütarlastebändi loo valikut selliselt, et see sai hitiks selle sajandi alguses tema noorusajal ning seda lugu teavad ansambli Ice Cream lühikesest karjäärist hoolimata ka tänapäeva noored.

Samas lisas meeskvinteti juhendaja, et loo naiivsusest hoolimata pole seda omaaegset hittpala lihtne laulda. «Tegelikult on see lugu viie be-molliga ning see pole nii lihtne,» märkis ta.

«Jüri Leesmenti tekst ja Mattiiseni muusika on neis palades üks tervik ning lauldes tuleb seda meloodiat ja sõnumit edasi anda,» sõnas Riivo Jõgi.

Mis puutub Alo Mattiiseni loomingusse, siis hindab Riivo Jõgi enim lugusid «Eestlane olen ja eestlaseks jään» ning «Isamaa ilu hoieldes».

Võiks arvata, et Mattiiseni isamaalisi lugusid osakavad laulda kõik eestlased, kes vähemalt korra laulupeol käinud, kuid professionaalse muusiku hinnangul tuleks enne neid tuntud viisijuppe üles võttes veidi neisse süüvida.

Riivo Jõgi selgitas, et  laulja peaks enne Mattiiseni isamaalilisi laule esitama hakates väga sügavalt mõtlema, millest ta laulab. «Jüri Leesmenti tekst ja Mattiiseni muusika on neis palades üks tervik ning lauldes tuleb seda meloodiat ja sõnumit edasi anda,» lisas ta.

Konkursi Suure Kõrva nime kandvasse žüriisse kuulusid tänavu riigikogu liige Laine Randjärv, dirigendid Peeter Perens ja Hirvo Surva, helilooja Priit Pajusaar, laulja Bert Pringi, laulja ja dirigent Valter Soosalu, näitleja Peeter Oja ja dirigent James Knox USA-st.

Suure Kõrva esimees Hirvo Surva kinnitas, et sellel konkursil osalevate vokaalansamblite tase on alati kõrge olnud, kuid talle tundub, et aasta-aastalt läheb tase järjest kõrgemaks.

Žürii liige Peeter Oja tunnistas, et nii mõnelgi korral tõusis tal ansamblite esinemisi kuulates klomp kurku.

Kokku osales kaks päeva kestnud vokaalansamblite konkursil 52 ansamblit. Lauljaid oli kokku üle neljasaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles