Galerii: läti võimatu luuletaja näitus sai võimalikuks Tartus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kirjandusmuuseumis Tartus avati 5. märtsi õhtul Läti kirjandus- ja muusikamuuseumi näitus «Eduards Veidenbaums – võimatu luuletaja», kus on kasutatud puuriita. Halgude kõrval nurgas hõõgub plekkahi ja selle ees maas vedelevad lahtistel lehtedel värsiread – Eduards Veidenbaumsi luuletused.

Läti kirjandus- ja muusikamuuseumi direktori Iveta Ruskule sõnul oli väljapanek kavandatud endise kubermangugümnaasiumi ruumesse Riias, kus Veidenbaums õppis enne Tartu ülikooli astumist. Sealsamas gümnaasiumis oli varem õppinud Kristian Jaak Peterson.

«Kahjuks ei õnnestunud koolimaja õigeks ajaks remontida ja näituse tegemine seal osutus võimatuks,» lisas Ruskule. «See on täielikus kooskõlas näituse pealkirjaga «Võimatu luuletaja».»

Väljapaneku koostamises osales Veidenbaumsi memoriaalmuuseum Kalāčis, mis asub 17 km kaugusel Cēsisest ehk Võnnust, nagu ütlesid vanasti eestlased. Kontseptsiooni autor on Marians Rižijs, kuraator Lelde Vaivode, stsenograaf Mārtiņš Kalseris, videokunstnik Ineta Sipunova, konsultant ja tõlkija Margus Konnula. Näitust rahastab Läti kultuuriministeerium.

Näituse avamisel kõnelesid huvilistest tulvil saalis ka Läti suursaadik Raimonds Jansons, näituse kuraator Lelde Vaivode ja Eesti kirjandusmuuseumi esindajana Krista Ojasaar. Lätlaste jutu vahendas eesti keelde Vanemuise orkestri kontrabassist Linda Viller, kes kuulub Tartu läti seltsi ja on tõlkinud läti keelde Mika Keräneni kaks lastekriminulli.

Näituse avamisürituse lõpetasid Kersti Kobi ja Kristel Mägedi laulutsükliga «Veidenbaumsi muusikalised tõlgendused».

Väljapanekut saab vaadata 30. aprillini. Pikem ülevaade näitusest ilmub 7. märtsi Tartu Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles