Tartu ülikoolis tutvustatakse teaduse Oscareid

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Breakthrough Initiativesi fondi looja Yuri Milneri ja füüsik Stephen Hawking
Breakthrough Initiativesi fondi looja Yuri Milneri ja füüsik Stephen Hawking Foto: AP / Scanpix

Tartu ülikooli aulas tutvustatakse 7. märtsil kell 16 teaduse Oscariteks kutsutud Breakthrough’ auhindu. Kuni 3 miljoni dollari suurustele auhindadele on oodatud kandideerima ka Eesti teadlased füüsika, matemaatika ja loodusteaduste valdkonnast.

Breakthrough’ auhindu annab välja fond Breakthrough Initiatives eesmärgiga soodustada teadlaste tööd, et otsida elu väljaspool planeeti Maa. Programme ja auhindu tuleb omal algatusel Eestisse tutvustama fondi personaliülem Jamie Drew.

«Jamie tähelepanu pälvisime Luxembourgis uuskosmose konverentsil ESTCube’i projekti tutvustades,» märkis Eesti tudengisatelliidi sihtasutuse tegevjuht Kadri Bussov, kes lisas, et küllap nägi Drew seal, et Eesti arenevas kosmosetööstuses on potentsiaali osaleda fondi programmides ja võita auhindu.

Breakthrough Initiatives programmide hulka kuuluvad näiteks «Breakthrough Listen», mille käigus otsitakse astronoomiameetodite abil elu universumis, «Breakthrough Starshot», mille eesmärk on rakendada uut tehnoloogiat tähtedevaheliseks reisimiseks ja uute eksoplaneetide otsimisele keskendunud «Breakthrough Watch». Drew tutvustab Tartu ülikoolis peetavas ettekandes programmidesse ettepanekute tegemise protsessi ja auhindadele kandideerimise kriteeriume.

Breakthrough Initiativesi fond loodi 2015. aastal Yuri ja Julia Milneri eestvedamisel. Fondi juhatusse kuuluvad peale Yuri Milneri ka Facebooki looja Mark Zuckerberg ja füüsik Stephen Hawking. Fondi väljaantav Breakthrough Prize on suurima auhinnarahaga teaduspreemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles