Auhinnatud fotogalerii väänab tõde veel vaid paar päeva

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe pildi allkirjaks on Heikki Leis kirjutanud, et juba 19. sajandil olid mõnes kloostris MP3-e mängijad ja kõrvaklapid, millega mungad saaksid kuulata vanade filosoofide lindistusi. Nurgas on kapp väga vanade fotode ja fototehnikaga.
Ühe pildi allkirjaks on Heikki Leis kirjutanud, et juba 19. sajandil olid mõnes kloostris MP3-e mängijad ja kõrvaklapid, millega mungad saaksid kuulata vanade filosoofide lindistusi. Nurgas on kapp väga vanade fotode ja fototehnikaga. Foto: Kristjan Teedema

​Aparaaditehase hoovis on lava, mille kõrvalt avaneb uks fotogaleriisse Ag47. Praegu saab seal veel vähemalt paar päeva vaadata Heikki Leisi näitust «Tõejärgne ajastu», mille piltidel näputavad justkui eelmise ja üle-eelmise sajandi inimesed tänapäevaseid nutiseadmeid.

«Ikka tuleb esile juhtumeid, kus fotosid võltsitakse ja hiljem neid esitletakse dokumentaalfotona,» tutvustab Heikki Leis oma näitust. «Photoshop on kõikvõimas ja juba tükk aega on ebaselged fotograafia ja foto manipulatsiooni piirid.»

Näituse fotoseeria on autori sõnul pildistatud klaasnegatiividele. «Mingit manipulatsiooni siin pole, kõik on esitletud nii, nagu asjad päriselt olid,» lisab ta. «Seda on proovitud varjata, aga tõestus on nüüd teie nina all. Tuleb välja, et näiteks nutitelefonid ja läptopid olid olemas juba eelmise sajandi alguses, rääkimata kõrvaklappidest, mida mungad on kasutanud juba pikka aega oma kloostrites. Kunst võib olla tõe kui tegelikkuse allikas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles