Saja viie aastast Ellen Lätti õnnitlesid ta 70. aastates õpilased

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juubilari Ellen Läti ümber on kobaras koos tema endised Porkuni kooli õpilased (vasakult) Kai Sulin, Koit Püvi, Maimu Sabal, Aarne Võsa ja Raivo Kuldkepp.
Juubilari Ellen Läti ümber on kobaras koos tema endised Porkuni kooli õpilased (vasakult) Kai Sulin, Koit Püvi, Maimu Sabal, Aarne Võsa ja Raivo Kuldkepp. Foto: Sille Annuk

Täna 105-aastaseks saanud Ellen Lätt võttis Tartus Liiva tänava hooldekodus vastu kümneid ja kümneid õnnitlusi, kuulas kõnesid ja laule. Ta väike laud ja kapipealne olid lilledest lookas.

Ellen Lätti elutööks võib pidada kurtidele lastele eesti keele õpetamist. Ta peab olema väga hea õpetaja, kuna saab senimaani oma endistelt õpilastelt tähtpäevade puhul tervituskaarte.

Ellen Lätt.
Ellen Lätt. Foto: Sille Annuk

Täna juhtus midagi veelgi erilisemat. Ellen Lätti tuppa kogunes lisaks lähedastele ja sõpradele ka viis Porkuni kooli 1964. aastal lõpetanud last, kes on nüüd enam kui seitsekümmend aastat vanad.

Endine õpilane Maimu Sabal elab Tartus ning tema ütles, et tänu Ellen Lätti õpetatud eesti keelele said selgemaks ka kõik teised ained. Isegi matemaatika.

Palamuselt Tartusse sünnipäevale sõitnud Kai Sulin meenutas, kui palju vaeva ta nägi r-tähe hääldusega, ja lisas, et see vaev tasus end kuhjaga ära.

Põltsamaalt tulnud Koit Püvi märkis, et temal oli keeruline s-tähe hääldamine ning õpetaja olnud alati nii nõudlik. Aga õpetaja ei olnud kunagi kuri.

Pärnust tulnud Raivo Kuldkepp kirjeldas logopeedilisi harjutusi lusikaga ning Tallinna mees Aarne Võsa ütles, et kui tema Porkunisse kooli läks, ei osanud ta ei lugeda, kirjutada ega rääkida. Aga ta õppis selle ära ning on suutnud terve elu hakkama saada nii, et kuuljad vaevalt märkavad ta kurtust.

Sünnipäeval viibis ka viipekeeletõlk Helle Sass, kuna juubilari Ellen Lätti suult ei ole õpilastel enam lihtne sõnu lugeda. Samuti tõlkis Helle Sass endistele Porkuni õpilastele viipekeelde kõik, mis sünnipäeval räägiti. Isegi laulud, mis hooldekodu töötajad Ellen Lätile laulsid.

Just täna on ka eesti viipekeelepäev.

Pärast õnnitlusi ja kõnesid Ellen Läti toas, jätkus pidu hooldekodu kohvikus.

Ellen Lätt ise voodist väljas enam ei käi, aga ta mõtlemine ja arusaamine maailmast on selged ning iga võimalus kellegagi juttu ajada teeb talle rõõmu. Mis sest, et kuulmine ja silmanägemine pole enam head.

Ellen Lätt sündis 1. märtsil 1913. aastal Väike-Maarjas. Ta lõpetas Rakvere õpetajate seminari ning enne Porkunisse tööle minemast töötas Sonda koolis. Ka Sondast oli täna kohal saadik, kes Ellen Lätti endistelt õpilastelt tervitusi tõi.

Ellen Lätil on tütar Kaja Pragi, ja temal omakorda tütar Silja Orav, kel on viis last – Kahru Paul, Katrin, Piia, Kaido, Silver.

Viis kuud tagasi sündis sellesse perre viies põlv. Nimelt tõi Ellen Lätti lapselapselaps Katrin ilmale tütre Irise.

Juubilari Ellen Läti kõrval seisab tema tütar Kaja Pragi.
Juubilari Ellen Läti kõrval seisab tema tütar Kaja Pragi. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles