Kaks ja pool kuud Tartu saksa ülikooli

, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Landesuniversitäti õppejõud ja teenistujad 1918. aasta oktoobris ülikooli peahoone trepil. Võimalik, et Hans Helfritz saatis selle foto oma peamisele nõuandjale Preisi haridus­ministeeriumis Carl Beckerile. Ilmselt seetõttu on kõik inimesed pildil ka nummerdatud.
Landesuniversitäti õppejõud ja teenistujad 1918. aasta oktoobris ülikooli peahoone trepil. Võimalik, et Hans Helfritz saatis selle foto oma peamisele nõuandjale Preisi haridus­ministeeriumis Carl Beckerile. Ilmselt seetõttu on kõik inimesed pildil ka nummerdatud. Foto: H. LIEDEL / FILMIARHIIV

Tartus katsuti ülikooliharidust anda ka 1918. aasta segastel ja keerulistel aegadel. Saksa okupatsioonivõimude poolt kavandatud Landes­universität Dorpat sai tegutseda siiski vaid kaks ja pool kuud.

Saksa väed jõudsid Tartusse 24. veebruaril kell 10.30. Märtsikuu esimestel päevadel andsid siinsed baltisakslastest professorid okupatsioonivõimudele märku, et ülikooli saaks kiiresti taastada, kuna sotsiaalne kandepind baltisakslaste, eestlaste ja lätlaste varal olevat täiesti olemas. Et nõudmisel oleks kaalu, lisati, et ülikool võib sattuda bolševike teenistusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles