Linastub maaülikooli ja Prantsuse dokumentalistide koostöös valminud kurefilm

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Film «Ahja 5» räägib sookure teekonnast Etioopiasse.
Film «Ahja 5» räägib sookure teekonnast Etioopiasse. Foto: Kuvatõmmis videost

Neljapäeval, 1. märtsil esitlevad Prantsusmaa loodusdokumentalistid Eesti Maaülikoolis Eestis esmakordselt filmi «Free like a crane. Vaba nagu lind». Film sookure «Ahja 5» rändeteest on valminud tihedas koostöös maaülikooli juhtivteaduri Aivar Leitoga.

Filmi peategelane on Eesti sookureuurijate poolt satelliitsaatjaga varustatud sookurg «Ahja 5», kelle rändetee jälgedes liigutakse Eestist läbi Euroopa ja Lähis-Ida Etioopiasse. Kõigis neismaades on sookurel tähtis koht rahvapärimuses ja uskumustes, olles elu salapära ja õnne sümbol. Filmi režissöörid on Maxence Lamoureux’i ja Arnaud Devroute Prantsusmaalt.

«Mõte filmiks tekkis autoritel jälgides Eesti satelliitsaatjaga varustatud sookurgede rännet Lindude Rände veebilehel,» rääkis maaülikooli juhtivteadur Aivar Leito. Tema sõnul on sookure «Ahja 5» ligikaudu 6000 km pikk rändetee Eestist Etioopiasse olnud põnev ja unikaalne, kuna see on andnud palju täiesti uut teadusinfot liigi rände kohta. «Satelliitsaatjaga varustatud sookurgede rände jälgimine ja detailne kirjeldamine kogu Euroopa ja Põhja- ning Kirde-Aafrika ulatuses on teadusele uus. Kõige selle põhjal on meie uurijad koostanud sookurgede uue rändetee kaardi,» rääkis teadlane uuringutest lähemalt.

Maaülikool toetas filmi tegemist nii finantsiliselt kui ka abiga välisvõtetel Eestis. Kuigi teaduskonsultandiks oli Leito ise, tõstis juhtivteadur suure panuse eest esile EMÜ doktorandi Ivar Ojaste ja juhtivinseneri Uku Bleive ning Eesti Kotkaklubi liikme Urmas Sellise. «Filmi tegemine kulges Eestis väga edukalt. Juba varem vaatasime koos Ojaste ja Sellisega välja sobivad sookure püügikohad ning püük ja lindude mõõtmine ning GPS/GPRS saatjaga märgistamine õnnestus hästi,» rääkis Leito. Ta lisas, et sookure «Ahja 5» pesapaiga ja pesakonna toitumislendude jäädvustamisel opereeris drooniga maaülikooli doktorant Katrin Saar. «Ahja 5» liikumisi pärast pesapaigast lahkumist aitas üles võtta Eesti tuntud loodusfilmi tegija Remek Meel.

«Film on nii tehniliselt kui ka loominguliselt kõrgel tasemel, mida kinnitab ka esimene eripreemia loomingulisuse eest Prantsuse suurimal loodusfilmide festivalil eelmise aasta oktoobris,» sõnas Aivar Leito. Filmi esilinastus toimub Eesti Maaülikooli peahoone (Kreutzwaldi 1a) aulas 1. märtsil algusega kell 12.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles