Linnamuuseumi viikinginädal toob endaga kaasa Põhjala disko

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikinginädal linnamuuseumis
Viikinginädal linnamuuseumis Foto: Erakogu

Täna algas Tartu linnamuuseumis viikinginädal, mille vältel on võimalik tutvuda viikingiaja leidudega Merca seltsis, kuulata loengut rootsi progerockist ja pidutseda viikingite moel Põhjala diskol Sisevete Saatkonnas. 

Viikinginädala eesmärk on tuua inimestele lähemale viikingite kultuur tuhande aasta tagant. Tegevuste käigus mõtestame läbi, mil moel me viikingitega sarnaneme ning mis meid muinasaja skandinaavlastega endiselt ühendab ja kõnetab. 

Ekskursioonidel Merca ehk Merle Jäägeriga saab tutvuda linnamuuseumi ajutise näitusega «Viikingiaja aarded Eestist». Ekskursioonid toimuvad 1. märtsil kell 16 ja 4. märtsil kell 12. Merca esitleb viikingiaega uudsest vaatenurgast ja lisab teemale setoliku perspektiivi. 

Reedel, 2. märtsil järgnevad üksteisele loeng ja pidu Sisevete Saatkonnas. Loeng «Rootsi progerocki algusaastad» algab kell 19. Kõneleb folklorist, õpetaja ja DJ Andreas McKeough. McKeough ilmestab loengut helikatketega vinüülplaatidelt. Kohe pärast loengut algab temaatiline pidu «Põhjala disko», mille muusika on suuresti pärit Skandinaaviamaadest. Muusikat mängivad Merca, Andreas McKeough, Villu Päärt ja Ants Siim. 

Viikinginädal toetub linnamuuseumi ajutisele näitusele «Viikingiaja aarded Eestist», kus on väljas suur valik haruldasi viikingiaegseid leide ning uued uurimustulemused Eesti viikingiajast. Näha saab hinnalisi hõbeaardeid, relvi, ehteid, mõõku, tööriistu jne. Näitusel keskendutakse aarete ja rauatöö näidete põhjal kaubandusele ja Eestit mõjutanud viikingite kaubateedele. Lisaks käsitletakse ka viikingiaja teisi tahke nagu linnused, uskumused ja matmiskombestik. Näitus on linnamuuseumis avatud kuni 8. aprillini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles