Kõige täpsem ilmaennustaja elab Tartus

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabariigi aastapäeval ennustas kõige täpsema ilma tartlane.
Vabariigi aastapäeval ennustas kõige täpsema ilma tartlane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigi Ilmateenistus kutsus eelmisel nädalal inimesi ennustama 24. veebruari Eesti keskmist õhutemperatuuri keskpäevase seisuga. Kõige täpsema vastuse andis tartlane Malle Tooming.

Täpseid vastuseid oli 118-st vaid üks: ennustajaks Malle Tooming, kes pakkus keskmiseks temperatuuriks -11,3 kraadi. Pakkumisi, milliseks võib Eesti keskmine temperatuur kujuneda, oli seinast seina. Kõige külmemaks temperatuuriks pakuti -24,02 kraadi ja soojemaks 3 kraadi üle nulli.

Täpseim ennustaja, tartlane Malle Tooming tunnistas, et pakkus temperatuuri üsna huupi. Ta saatis oma täpse prognoosi nädal enne 24. veebruari, lootes, et ilm vahepeal vingerpussi ei mängi ja ennustused kõik paika peavad. «Uurisin internetist ilmaprognoose tegelikult tänaseks hommikus. Nimelt sõitis täna mu tütar soojale maale ja tahtsin teada, kui soojalt end tänaseks reisipäevaks riidesse panna,» sõnas võitja tagantjärgi kommentaariks.

Tooming vaatas ilmaprognoosi Norra ilmateenistuse YR veebilehelt. «Seal lubas laupäevaks Eestisse veidi krõbedamat ilma, aga ma võtsin ise paar kraadi vähemaks. Lihtsalt kargasid sellised numbrid pähe,» lisas ta.

«Uurisin internetist ilmaprognoose tegelikult tänaseks hommikus. Nimelt sõitis täna mu tütar soojale maale ja tahtsin teada, kui soojalt end tänaseks reisipäevaks riidesse panna,» sõnas võitja tagantjärgi kommentaariks.

Tavaliselt Tooming ilmaennustuse lehtedel ei käi ning sünoptikuamet on talle täiesti võõras. Igapäevaselt töötab ta hoopis müüjana.

Auhinnaks saadavat harivat lauamängu «Ilmaristid» lubas Tooming tudeerima hakata koos oma järeltuleva põlvkonnaga.

Aasta tagasi sarnasel temperatuuriennustuskonkursil oli 24. veebruaril kell 12 Eesti keskmiseks temperatuuriks -1,6 kraadi.

Eesti Keskmise õhutemperatuuri arvutamine Eesti Vabariigi sünnipäeval arvutati aritmeetilise keskmisena. Arvutuses arvestati 24. veebruari keskpäeva õhutemperatuuri kõigist üle Eesti paiknvast 25 ilmajaamast saadud andmeid: Tallinn-Harkust, Heltermaalt, Jõgevalt, Jõhvist, Kihnust, Kundast, Kuusikult, Narvast, Lääne-Nigulast, Pakrilt, Pärnu-Saugast, Ristnast, Roomassaarelt, Ruhnult, Sõrvest, Tartu-Tõraverest, Tiirikojalt, Toomalt, Türilt, Valgast, Viljandist, Vilsandist, Virtsust, Väike-Maarjast ja Võrust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles