Presidendi külalised sõid lamba aju ja karu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi kantselei peakoka Taigo Lepiku suupistevalikus on kasutatud ka lamba aju (vasakult teine). Pildistatud köögis.
Presidendi kantselei peakoka Taigo Lepiku suupistevalikus on kasutatud ka lamba aju (vasakult teine). Pildistatud köögis. Foto: Raimu Hanson

Presidendi vastuvõtule ERMi kutsutud said rikkalikus valikus suupisteid, mille olid valmistanud 18 kokka ja nende abilised, kusjuures magusaid toidupalu oli neist teinud kaks. Nende eesotsas oli presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, kelle sõnul oli nagu ikka au sees kõik kohalik. Valmistajate hulgas olid oma piirkonna kohaliku toidu ja toidukultuuri eestvedajad, esindatud olid ka 2017. aasta noorkoka, kondiitri ja koka konkursi võitjad.

Kokku pakuti presidendi vastuvõtul 53 erinevat suupistet. Taigo Lepiku sõnul oli kasutatud seekord ka hirve, põdra ja karu liha, aga samuti jaanalinnu ja pardi liha. Kaladest olid esindatud siig, ahven, haug ja koha. Kokku oli valmistatud 22 500 soolast ja 5000 magusat suupistet, sealhulgas kuus erinevat käsitöökommi.

Lamba aju ja tudraseemned

Taigo Lepik ise pakkus nelja soolast suupistet. Nendes olid (1) Kadrioru suitsupekk 100 põllu rukkileiva ja lillkapsaga; (2) Peipsi koha ja Härjanurme forell Pajumäe vadaku (pisikeses plastampullis) ja tilliga; (3) vinnutatud koha mari Alutaguse lamba aju ja Karmeli tudraseemnega; (4) Kopra karjamõisa kaalikas pärandipeedi ja kevadkogritsaga.

Magusaks olid sellel aastal Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva tordikonkursi võidutöö kodujuustu-muraka tort kristallkümmeliga vähendatud kujul ning valik käsitöö šokolaadikomme.

Tartumaa kokki esindas soolaste toidupaladega Henari Nõu, kes töötab Eesti Rahva Muuseumis. Magusate suupistete üks valmistajaid oli tartlanna Kadri Reinach, kes esindab Eesti Leivatööstust ja on tunnistatud aasta kondiitriks.

Suupisted Tartu kontsertaktuselt

Eesti Vabariigi aastapäeva kontsertaktusel 22. veebruaril Vanemuise kontserdimajas pakuti samuti pisikesi pidulikke toidupalu. Kõik need olid valmistatud Dorpati köögis.

Menüüsse kuulusid suupisted, milles oli (1) vürtsikilu, käsitööleib, sibul, hapukoor; (2) kruubi-sealihavorm, käsitöösinep, leib; (3) küpsetatud siiafilee, kalamarja-munakreem, käsitööleib; (4) vinnutatud kitseliha kurgimajoneesiga (lusikal); (5) lihaveise maksapasteet röstsepikul; (6) veganisuupiste: paprika-pähklikreem, kõrvetatud naeris, röstsai.

Magusaks suupisteks oli Vanemuise kontserdimajas valmistatud kamatarrend jõhvikatega ja teiseks eestimaine murakakreem kirsitarretisega korvikeses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles