Iseseisvusmanifest kõlab Tartus kahes kohas korraga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iseseisvusmanifest brošüüris «Kümme aastat Eesti riiklikku iseseisvust» (Tallinn, 1928), mis on trükitud Postimehe trükikojas Tartus.
Iseseisvusmanifest brošüüris «Kümme aastat Eesti riiklikku iseseisvust» (Tallinn, 1928), mis on trükitud Postimehe trükikojas Tartus. Foto: Raimu Hanson

Täna, 23. veebruaril kell 20 loeb Ants Johanson Eesti trüki- ja paberimuuseumis Kastani 48f ning täpselt samal ajal Eesti Üliõpilaste Seltsi esimees Kristjan Silm Tiigi seltsimajas Tiigi 11 ette «Manifesti kõigile Eestimaa rahvastele», mis esimest korda loeti ette 23. veebruaril 1918 Pärnu teatri Endla rõdult.

Iseseisvusmanifesti ladus 23. veebruaril 1918 Pärnus Aleksander Jürvetsoni trükikojas Ella Rehepapp ja trükkis Johannes Vinter. Endla rõdult luges selle samal õhtul kell 20 ette Maapäeva liikmest vandeadvokaat Hugo Kuusner.

Trüki- ja paberimuuseumi eestvedaja Lemmit Kaplinski teatel on täna õhtul kõik huvilised oodatud muuseumi uude asukohta Samelini saapavabriku hoovis (Kastani 48f). Õhtu algab kell 19 tasuta muuseumitutvustusega. Järgnevad manifesti ettelugemine ja miniloeng, mille peab Toivo Kikkas Tartu ülikooli ajalooringist.

Õhtu lõpetuseks saavad kõik osalejad trükkida endale sajandivanusel trükipressil ajastutruus tähelaos valmistatud Eesti Vabariigi 100. aastapäeva logoga meenetrükise.

Kui Tiigi seltsimajas on täna kell 20 manifest ette loetud, algab sajanda aastapäeva teemapidu, millest osavõtjad jälgivad riietuses sajanditaguse ajastu joont.

Peakorraldaja Helin Pihlapi teatel jätkub pidu folklooriklubi Maatasa noorte eestvõttel rahvalike laulude ja tantsudega. Ajastukohast kultuurilist meelelahutust pakuvad vokalistid, instrumentalistid ja tantsijad. Tegutseb Helleri muusikakohvik, toimub õnneloos ja Tartu kunstikooli õpilased korraldavad ajastutruu pildistamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles