Eesti Üliõpilaste Seltsi värvidest Eesti Vabariigi riigilipuks (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1917. aasta 26. märtsil marssis umbes 40 000 eestlast sinimustvalgete lippude all Petrogradis Eesti autonoomia toetuseks.
1917. aasta 26. märtsil marssis umbes 40 000 eestlast sinimustvalgete lippude all Petrogradis Eesti autonoomia toetuseks. Foto: A. FUNK / FILMIARHIIV

Meie armsa sinimustvalge sündimise ja riigilipuks saamise lugu ei ole sugugi mustvalge ning asjaolude teistsugusel kokkulangemisel võiksime pidulikel päevadel masti tõmmata hoopis sinimustrohelise trikoloori või skandinaaviapärase ristilipu – või koguni kollase, eestlaste mongoliidset päritolu rõhutava plagu. Vabariigi juubeli puhul tasub meenutada Eesti lipu lugu.

Sinimustvalge värvikombinatsiooni võttis 1881. aastal esimesena kasutusele Eesti Üliõpilaste Selts (EÜS), täpsemalt selle eelkäija, ametlikult loomata jäänud korporatsioon Vironia. Ajaloolane Ago Pajur märkis, et paraku pole võimalik tagantjärele täie kindlusega väita, miks ikkagi just need värvid valiti ja mida need pidid sümboliseerima, sest säilinud on vaid Vironia asutamiskoosoleku protokoll, milles need värvid on ilma ühegi põhjenduseta lihtsalt fikseeritud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles