Eesti aastapäevad jõudsid kirjas ja pildis näitusele

Henri Zeigo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ave Pill lehitseb Taani saatkonna albumit Eesti iseseisvuspäevast.
Ave Pill lehitseb Taani saatkonna albumit Eesti iseseisvuspäevast. Foto: Margus Ansu

Kirjandusmuuseumis avati uus näitus «Eesti Vabariigi aastapäevi», mis annab arhiivimaterjalide põhjal ülevaate Eesti riigi järjepidevusest 100 aasta jooksul. Sõnas ja pildis saab näha, mismoodi kajastati Eesti Vabariigi sünnipäevi iseseisvas Eestis ning väliseesti kogukondades laias maailmas.

Näitus algab kronoloogiliselt pihta iseseisvuse väljakuulutamise manifesti esitlusega ning liigub kümnendite kaupa meie kaasajale lähemale. Ainuüksi noore riigi esimesed kümme aastat leidsid kajastust nii kodumaal kui ka paljudes teistes välisriikides.

Suurest tähelepanust välismaal annab aimu hiiglaslik album, kuhu on kogutud sealsetes väljaannetes ilmunud artiklid ja pildimaterjalid. Kirjandusmuuseumi vanemraamatukoguhoidja Ave Pilli väitel olid paljud kajastused uue riigi iseseisvuse suhtes positiivselt meelestatud. Nii avaldas näiteks Prantsuse ajaleht Le Matin 1928. aastal artikli «Eesti uuestisünd», kus autor rõhutas eestlaste jõupingutusi ja riigimeeste panust demokraatliku Eesti ülesehitamisel pärast aastasadu kestnud rõhumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles