Tartu ülikool mälestab lahkunud professorit Rein Ahast

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Ahas.
Rein Ahas. Foto: Margus Ansu

Rein Ahas (10.12.1966–18.02.2018)

In Memoriam

Eesti teadlaskonda on tabanud ränk kaotus. Pühapäeval, 18. veebruaril suri ootamatult vaid 51-aastasena Tartu ülikooli inimgeograafia professor Rein Ahas.

Professor Rein Ahas oli ideaalse geograafi kehastus: lõpetanud 1991. aastal Tartu Ülikooli loodusgeograafia ja looduskaitse erialal, jätkas ta õpinguid magistrantuuris (lõpetas 1994) ja doktorantuuris ning kaitses 1999. aastal doktoriväitekirja «Eesti fenofaaside ruumiline ja ajaline varieeruvus». Doktoritöö käigus panustas ta palju nn rohelise laine teooriasse, mille aluseks on fenoloogiliste faaside liikumise iseloomustus põhjapoolkera looduses. Selle alusel avaldatud artikkel on enim tsiteeritud kogu valdkonnas, see on kujunenud klassikaliseks uurimuseks, mis sai 2007. aastal Ameerika geograafia assotsiatsiooni parima teaduspublikatsiooni auhinna. Aasta varem anti professor Ahasele prominentne Prigogine’i medal erilise panuse eest ökosüsteemide fenoloogilise arengu uurimisse.

Pärast doktoritöö kaitsmist muutis professor Ahas aga kardinaalselt uurimistöö suunda – loodusgeograafiast inimgeograafiliste uurimisteni, tehes seda veelgi edukamalt kui eelmise suuna puhul. Vaatamata veel lühikesele ajale, mis tal oli uue suuna arendamisel kasutadai, valiti ta 2006. aastal Tartu ülikooli inimgeograafia professoriks. Selle teadussuuna edendamiseks nimetati professor Ahas Eesti teaduste akadeemia uurija-professori ametikohale Tartu ülikoolis aastail 2013–2015. 

Professor Ahas lõi koos oma meeskonnaga mobiiltelefonide positsioneerimisel põhineva metoodika, mis võimaldab ühiskonna ajalis-ruumilist käitumist ja inimeste tegevusruume senisest põhjalikumalt mõõta ning leida lahendusi väga paljudele ühiskonna ees seisvatele praktilistele plaanidele ja otsustele. Ta korraldas mitmeid edukaid rahvusvahelisi teadusseminare ja -konverentse.

Koostöös juhtivate maailma uurimisasutustega (Massachusetts Institute of Technology (MIT) USA-s, Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Šveitsis, Genti ülikool Belgias, Tsinghua ülikool ja mitmed teised uurimisasutused Hiina RV-s jt) loodud reaalaja geograafia meetodit (nn SmartCity) rakendatakse järjest rohkem kogu maailmas. Seda tutvustas professor Ahas ka oma rohkete külalisprofessorina peetud loengusarjades üle maailma. Mitmed välisdoktorandid ja järeldoktorid on tulnud Tartusse seda temaatikat edasi õppima ja arendama.

Ootamatu ja kõigile sõnulseletamatult valus saatus katkestas selle eduloo, mida peavad nüüd jätkama Rein Ahase õpilased ja kolleegid. Targa ja kaalutletud looduskaitse aktivistina oli ta aktiivselt tegev nii Tartu üliõpilaste looduskaitseringi presidendina (1980. aastatel) ja Eesti rohelises liikumises (1990. aastate algul). Rein oli innukas murdmaasuusataja, lumelaudur, kalamees ja külaelu arendaja Koorastes. Looduse ja kultuuri sügav sümbioos, mida Rein endas kandis, päädis ka mitmetes luuletustes ja laulusõnades. Sinu unustamatu «Unenäovabriku» müsteerium jääb meid veel kauaks lummama. 

Puhka rahus, Rein.

Sind leinavad kolleegid ja sõbrad Tartu Ülikooli geograafia osakonnast

Copy
Tagasi üles