Raudteel vahutas ja tõusis musta suitsu

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Mul on jalg katki, käsi katki ja teine käsi amputeeritud,» kinnitas eilsel Tartu kriisiõppusel bussiõnnetuse ohvrit mänginud Aleksander Lazarengo kiirabiauto lahtisel uksel istudes.


«Nii, nutt ja hala!» kamandas parameedik Tuglase tänava ja raudtee vahetusse naabrusse üles löödud esmaabitelgis, kui sinna kiikasid kaamerate ning fotoaparaatide objektiivid. Käsu peale oiati, ägati ning üks paarikümnest maas lebanud patsiendist arvas, et jääb kahtlemata sandiks.

Päästeameti päästetööde osakonna juhataja Kuno Tammearu selgitusel lavastati õppuse EU Cremex Tartu osaõppusel ridamisi mitu õnnetust, neist suurim Tuglase tänava raudteeületuskohal.

Legendi järgi oli kaubarongile ette sõitnud reisijaid täis liinibuss, mis paiskus külili. Rongi koosseisus oli aga hulk ohtlikke kemikaale vedanud vaguneid.

Kiirgav pulber

Sündmuskohal oli 75 mängukannatanut. Õppuse esimeses järgus tuli päästa bussist akende kaudu 50 inimest.

Lisaks oli vigastatuid mitmes sõiduautos, mis olid samuti avariisse sattunud. Järgnes patsientide esmane sortimine vajatava arstiabi laadi järgi.

Stsenaariumi järgi viidi mitukümmend kõige raskemini vigastatud patsienti seejärel haiglasse, ülejäänute turgutamiseks püstitati lähedusse paarikümmet inimest mahutav telk.

Osa ohvreid jäeti aga hulgaks ajaks tekkidesse mähitult lebama otse lageda taeva alla.

Ühest avariisse sattunud masinast paiskus mängult maapinnale radioaktiivset pulbrit, millest käisid pahaaimamatult läbi paljud päästjad ning kannatanud.

Seetõttu korraldati Rootsi päästjate spetsiaalses telgis patsientide puhastamine radioaktiivsest saastest.

Kuna legendi järgi purunes vedelgaasi sisaldanud rongitsisterni põhjaklapp ning kütus valgus maha, tekkis lisaks gaasi keemamineku ja plahvatamise oht.

Sellest johtuvalt andis päästetööde juht politseile korralduse evakueerida maaülikooli võimlasse Tähtvere linnaosa Tuglase, Kreutzwaldi, Hiie ja Vaksali tänava vahele jääva ala elanikud – 570 inimest.

Õnnetuskohale sõitsid kuus päästemeeskonda, kaheksa kiirabibrigaadi, erikeemia üksus, hulk politseinikke ning keskkonnainspektsiooni esindajad.

Osales sadu vaatlejaid

Et muist patsiente viidi haiglasse enne, kui avastati õnnetuspaigas radioaktiivne aine, tuli radioaktiivsest saastest puhtaks pesta ka inimesed haiglas. Selle mängis läbi Hollandi meeskond.

Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide vaatlejad, keda osales õppusel umbes 350, peaksid andma esmase hinnangu õppuse õnnestumisele reedeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles