Torma puhkpilliorkester on vanem kui laulupidu

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torma puhkpilliorkester, kus mängivad teiste hulgas Taavo Araste (esireas vasakult), Kerlyn  Roosipõld, Vairi Niinep, Peeter Keiv ja Vello Zilinski, on endiselt elujõus ja esines läinud reedel Torma rahvamajas Eesti Vabariigi juubeli aktusel.
Torma puhkpilliorkester, kus mängivad teiste hulgas Taavo Araste (esireas vasakult), Kerlyn Roosipõld, Vairi Niinep, Peeter Keiv ja Vello Zilinski, on endiselt elujõus ja esines läinud reedel Torma rahvamajas Eesti Vabariigi juubeli aktusel. Foto: Janno Zõbin

Jõgevamaal tegutseva Torma puhkpilliorkestri vanus äratab aukartust. 1848. aastal lõi Carl Robert Jakobsoni isa Adam Jakobson Torma pasunakoori. Sada seitsekümmend aastat hiljem on orkester endiselt vormis. Ajad pole olnud vennad, kuid kohalikud, aga ka maakonna kaugemalt nurga pillipuhujad jonni ei jäta. Orkester teeb pühapäeviti proovi, korraldab pillilaagreid ja esineb publikule keskmiselt korra kuus.

Lahjad sokud jäeti kõrvale

Praeguseks on kakskümmend aastat olnud orkestriga seotud kohalikus põllumajandusettevõttes tehnikajuhina töötav Peeter Keiv, kes ühtlasi peab orkestrivanema ametit, mis tänapäeva mõistes sarnaneb produtsenditööga. Ligi pool sajandit oli orkestri dirigent legendaarne Alfred Õunapuu, tänu kellele jäi orkester ellu ka rasketel sõjajärgsetel aastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles