Valter Parve: kooslaulmise pidu, igaühe kodus, 25. veebruaril!

, Pärnumaa laulumees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Parve
Valter Parve Foto: Madis Sinivee / Pärnu Postimees

Eesti riik saab saja-aastaseks ja meil kõigil on põhjust õnnitleda üksteist ja iseennast sel puhul. On põhjust olla tänulik neile, kelle tarkus, vaprus ja pühendumus on meid tänasesse päeva toonud. On põhjust rõõmustada, et me arvult väike rahvas suutis raskete aegade kiuste püsima jääda, et oskasime oma keelt ja kultuuri hoida. See kõik annab põhjust uhke olla, pidu pidada, suured ja väikesed saalid ilu ja rõõmuga täita.

Üks võimalus sest kõigest osa saada oleks ise head inimesed kokku kutsuda ja 25. veebruaril oma väike kodune või kodukoha laulmise pidu teha – kingituseks Eestile.

Usun, et just üheskoos laulmine oli karskusseltside, hoiu-laenuühistute jms loomise ning tegevuse kõrval üks neid olulisi allikaid, mis kasvatas rahvuse kokkukuuluvuse tunnet ja õpetas üksteist kuulama ja võtma eestvedamisega kaasnevat vastutust.

Tänu ühistegevuse kogemusele kasvasid valmisolek luua oma riik ja kindlus selle juhtimisega hakkama saada. Oma kultuuri pühaks pidades püsisime koos ja vajadus ühte hoida pole saja aastaga sugugi kadunud. Kooslaulmine on nagu salakeel, mis võiks aidata meil selles üleilmastuvas tõmblemises rahvana kestma jääda.

Kooslaulmine on nagu salakeel, mis võiks aidata meil selles üleilmastuvas tõmblemises rahvana kestma jääda.

Kindlasti pole mõtet vastanduda nn masinamuusikale, kuid selle kõrval peab elus püsima oskus ja tahtmine ise viisijupp üles võtta ja sõprade abiga lugu lõpuni laulda. Meeli liigutav laulmispidu peab olema vaba igasugusest sunnist või «kinnitatud» repertuaarist, abiks võiksid olla eestvedajate ja kokkutulnute varutud salmikud-laulikud.

Sõltub teie pere kutsutud külaliste arvust, mitu korda igaüks viisiotsa üles saab võtta; minu poolt meie kodus algatatud lood oleksid kindlasti näiteks «Jää vabaks, Eesti meri» ja midagi Valgrelt, aga ka «Mu meelen kuldne kodukotus …», «Merepidu», «Maid ja rahvaid maha jättes …», «Laev tõstis purjed üles …», «Rohelised niidud», «Tasa heliseb …».

Kindlasti peaksid kodusest kooslaulmisest osa saama lapsed ja noored ning neilgi olgu võimalus omi viise kooslaulmiseks pakkuda (ehk peaksid nad saama tuge selle ettevalmistamisel?). Tore oleks sel päeval kõlanud lood kokku koguda ja üks EV 100 lauluraamat trükkida. Kui eestvedajatel on tahtmist oma koduse laulmise peo muljeid jagada, siis minuga saab ühendust telefonil 515 8724.

Moraalselt saab kingituse mõtet toetada, infot ja meeleolusid jagada aadressil https://www.ev100.ee/et/laulmise-pidu.

Eesti ja Eesti piiride taga erinevais paigus, aga ühel päeval sõprade-sugulaste seltsis üheskoos laulmine oleks ilus kingitus esivanematele selle kauni kombe ja meie riigi eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles