Elva linna aukodanikuks nimetati jalgrattatreener Jüri Kalmus

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgrattatreener Jüri Kalmus, Elva linna aukodanik.
Jalgrattatreener Jüri Kalmus, Elva linna aukodanik. Foto: Margus Ansu

Legendaarne jalgrattatreener ja väsimatu spordiedendaja Jüri Kalmus võttis hiljuti vastu Eesti kultuurikapitali elutööpreemia, eilsel istungil nimetas Elva vallavolikogu ta männilinna aukodanikuks.

Jüri Kalmus alustas tööd 1965. aastal Elva spordikoolis jalgrattaspordi- ja kiiruisutamistreenerina ning Tartu riikliku ülikooli kehakultuuriteaduskonna suusakateedris jalgrattaeriala õppejõuna.

Tal on jalgrattasporditreeneri VII kutseaste ja palju nimekaid õpilasi: Erika Salumäe, Mihkel ja Madis Joosep, Gaido Päär, Arno Lääne, Veikko Kiisk, Margus Salumets.

Kalmus on spordiühingu Jõud auliige (1981), ENSV teeneline treener (1985), Eesti jalgratturite liidu (EJL) auliige (2007). Ta kuulub Elva spordiliidu juhatusse, on olnud Elva linna kultuuri- ja spordikomisjoni liige ning Elva jalgrattaklubi Velorõõm asutaja (1986). Jüri Kalmus on Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi jalgrattatreener.  

Tänavu  75. sünnipäeva  tähistav Jüri Kalmus on Elva ja Eesti spordile väga palju andnud, lisaks tulemuslikule treeneritööle on ta männilinnas aastaid korraldanud mitmesuguseid  jalgrattavõistlusi. Teda on tunnustatud 2005. aastal Elva linna teenetemärgi ja kultuuripreemiaga.

Veebruari alguses tunnustas Eesti kultuurkapital Jüri Kalmust elutööpreemiaga, märkides tema panust Eesti jalgrattaspordi arengusse enam kui poole sajandi jooksul.

Aukodaniku aunimetus koos tunnistusega antakse talle kätte 13. veebruaril Elvas Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles