Vanas anatoomikumis näeb maale ja kirivöösid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirivööde näitusel olev Diana Sokurova kootud Vaivara vöö. Algne vöö on kogutud luuletaja Marie Heibergi poolt 1914. aastal Vaivara kihelkonnast Päite külast.
Kirivööde näitusel olev Diana Sokurova kootud Vaivara vöö. Algne vöö on kogutud luuletaja Marie Heibergi poolt 1914. aastal Vaivara kihelkonnast Päite külast. Foto: Tartu Ülikool

Kolmapäeva õhtul avab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia kunstide keskus näitused tudengite loodud kirivöödest ning TÜ maalikunsti eriala vilistlaste Elo-Mai Mikelsaare ja Maarja Nõmmiku maalidest.

Kirivööde näitusele üles seatud vööd on valminud Eesti Rahva Muuseumi kogudes leiduvate vööde näitel kunstide keskuse sügissemestri kursusel «Kirivöö valmistamine», mida juhendas rahvarõivameister ja kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia magistrant Piia Rand.

Kursusel osales kaheksa eri õppekavade tudengit, kelle kõigi jaoks oli tegu uue tehnikaga. Esmalt tutvusid kursuslased vöödega ERMis rahvarõivanäitusel ning Eesti muuseumide veebiväravas. Igaüks uuris oma päritolu järgi ühe Eesti kihelkonna vöösid ning valis nende seast endale sobiva.

Vana anatoomikumi kahel korrusel üles seatud Elo-Mai Mikelsaare ja Maarja Nõmmiku maalinäitus «Ikka veel inimene» esitab ammendamatuid küsimusi inimeseks olemisest.

Kunstnikud ise kirjeldavad oma näitust järgnevate mõtetega: «On paradoksaalne, et kuigi inimene on meie ainus olemise vorm, pole inimlikkus midagi iseenesestmõistetavat. Valdab otsustamatus üliinimlikkuse ja ülima loomulikkuse vahel. Osa meie mõistusest allub loomalikule ja kontrollimatule loomusele, osa püüab ürgsetele tungidele vastu hakata ning mõttes mõlgub igiliikuv küsimus: mida õigupoolest kujutab endast ülim inimlikkus?».

Kirivööde näituse avamine kunstide keskuse galeriis vanas anatoomikumis (Lossi 38) toimub 14. veebruaril kell 16.30. Näitus jääb avatuks 19. märtsini.

Maalinäituse avamine toimub samal päeval kell 17, näitus jääb vanasse anatoomikumi märtsi lõpuni. Mõlemad näitused on avatud tööpäeviti kell 9–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles