Maaülikool avas neljajalgsetele uue füsioteraapiakabineti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eelmisest nädalast said väikelooma omanikud viia oma lemmikud vast avatud maaülikooli füsioteraapiakabinetti, et saada nende tervisehädadele leevendust. Kuigi Tartus on loomadele pakutud füsiteraapia teenust alates 2014. aastast, siis uus taastumiseks mõeldud ruum on suurem kui eelmine ning varustatud paremate abivahenditega.     

Loomakliiniku juhataja Helena Randoja sõnul tõstab uus kabinet loomadele suunatud taastusravi paremale tasemele. Varem pidi füsioterapeut töötama väga kitsastes oludes ning loomadelgi polnud piisvalt ruumi liikumiseks mööda teraapilist takistusrada. «Taastusravi vajalikkust on tähendanud ka meie neuroloogid ja ortopeedid, kes pärast operatsiooni suunavad väikelooma füsioterapeudi hoolde,» rääkis Randoja.

Vähem stressi

Füsioterapeut Ruudu Remmelgas hindas kõrgelt ruumi avatust ja mugavust patsientidele. Nii on kabineti ja õue vahele loodud spetsiaalne välisuks, et vältida looma kohale toomist mööda pikka ja kitsast koridori. «Loom on siia tuleku hetkel isegi stressis, mistõttu ta ei pea kokku puutuma teiste loomade või spetsiifiliste lõhnadega, mis võiksid teda veel ärritada,» selgitas Remmelgas.

Kuna sportkoerad puutuvad kokku aktiivse eluviisiga, siis saame neile pakkuda võimalust ülekoormusest tingitud vigastuste ennetamiseks, väitis Ruudu Remmelgas.

Uues ruumis on palju terapeutilisi vahendeid, mida kasutatakse ka inimestele mõeldud taastusravis, kuid siin on need kohandatud loomadele sobivaks. Näiteks on seal jooksulint, tasakaalupadjad, teraapiapallid, laser- ja elektriraviaparaadid, millega saab leevendada lihasvalu. Helena Randoja sõnul on järgmise sammuna plaanis soetada loomaliinikule ka vesijooksumatt, nii pareneb osutatav taastusravi tase veelgi.

Sportkoerad

Praegusel hetkel on Eestis kolm füsioteraapiakabinetti: Tallinnas, Pärnus ja Tartus.  Kui tavaliselt jõuavad neisse arsti kaudu suunatud patsiendid, siis üha enam külastavad kabinetti ka sportkoerad. Ruudu Remmelga väitel on koeraomanikud muutunud teadlikumaks taasturavi teenuste osas, mistõttu käiakse neljajalgseid sõpru siin ka niisama ennetavalt kontrollimas. «Kuna sportkoerad puutuvad kokku aktiivse eluviisiga, siis saame neile pakkuda võimalust ülekoormusest tingitud vigastuste ennetamiseks,» rääkis Remmelgas.

Selleks, et loomadele füsioteraapia teenust osutada, tuleb Remmelga sõnul kindlasti alguses õppida inimese füsioteraapiat, mida õpetatakse näiteks Tartu ülikoolis ja Tartu tervishoiu kõrgkoolis. Edasi tuleb minna ennast täiendama välismaale, et omandada vastav kvalifikatsioon, mis lubaks praktiseerida füsioteraapiat väikeloomade peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles