Von Bocki maja püsib stabiilne

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala kestel pole von Bocki maja pragude suurenemist täheldatud.
Nädala kestel pole von Bocki maja pragude suurenemist täheldatud. Foto: Sille Annuk

Ülemöödunud nädalavahetusel järsku vajunud ning keskelt rebenenud õppehoone Ülikooli 16, Tartu Ülikoolile kuuluv von Bocki maja, on püsinud pärast pragudele nn majakate panekut stabiilne.


Von Bocki maja haldur Indrek Zeik ütles, et neli majakat, mis kujutavad endast pragudele kantud värske krohvi laike, olid eile samas seisus kui läinud nädala alguses.

Kui õppehoone oleks edasi vajunud, oleks majakad pidanud kas lahti või pooleks rebenema.

Zeiki sõnul on firma Geotehnika Inseneribüroo G.I.B. alustanud ettevalmistusi hoone vundamendi alt puurproovide võtmiseks. Töö peaks algama 23. mail ning võib väldata mõne nädala. Selle eeldatavaks maksumuseks on rehkendatud umbes 4000 eurot.

Samas jätkab vajumisseirega Rakendusgeodeesia ja Ehitusgeoloogia Inseneribüroo, kes paigaldab majakaid lisaks.

Zeiki kinnitusel on tõenäone, et Tartu Ülikool peab võtma plaani von Bocki maja vundamendi toestamise, kuid kui kiire sellega on ja kui ulatuslikult tuleb töö teha, peabki selguma puurproovide analüüsi põhjal.

Pärast Ülikooli 16 maja seintesse ja lagedesse rohkete pragude ilmumist kõrvaldati ehitusekspertide soovitusel ajutiselt kasutusest esimese korruse seminariruum 113. Algul plaaniti ruumi võlvitud lage ka toestada, kuid plaan lükati siiski kõrvale.

«Tugede panek võib hoopis asja hullemaks teha,» viitas Indrek Zeik võimalusele, et kui maja peaks veel vajuma, võivad toed hakata hoopis lage lõhkuma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles