Kolme riigi teadlaste mitme aasta ühine töö tuli lugejate lauale

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatus «Inimese Muuseumi ekspeditsioonid Eestisse. Boris Vilde ja Leonid Zurov Setomaal (1937–1938)» on 790 lehekülge.
Raamatus «Inimese Muuseumi ekspeditsioonid Eestisse. Boris Vilde ja Leonid Zurov Setomaal (1937–1938)» on 790 lehekülge. Foto: Margus Ansu

Enamlaste Venemaalt emigreerunud kirjanik Leonid Zurov ning samuti bolševistlike keeristormide räsitud Peterburist koos vanematega 1919 Eestisse ära tulnud, Tartus elanud ja õppinud Boris Vilde käisid 80 aastat tagasi Setomaal arheoloogilistel ja etnoloogilistel välitöödel. Nende tulemused vajusid aastakümneteks sama hästi kui unustuse hõlma, aga nüüd on tulnud avalikkuse ette.

Kopsakas, 790-leheküljeline raamat «Inimese Muuseumi ekspeditsioonid Eestisse. Boris Vilde ja Leonid Zurov Setomaal (1937–1938)» valmis kolme riigi kümnete teadlaste koostöös peaaegu viie aasta kestel. Koostajad ja toimetajad on Tatiana Benfoughal, Olga Fišman ja Heiki Valk.

Sissejuhatusest on lugeda, et teadlaste töö algas 2012 Pariisis asuva riikliku loodusmuuseumi algatusel. Raamatu põhiosas ja selle lisades on avaldatud kõik Prantsusmaal Vilde ja Zurovi ekspeditsioonidest säilinud allikmaterjalid, mis kajastavad nii setode kui ka Petserimaa venelaste kultuuri 1930. aastate lõpul.

Samade kaante vahel on ka artiklid Eesti, Venemaa ja Prantsusmaa teadlastelt Setomaa arheoloogia, etnoloogia, rahvausundi, keele ja kohanimede, samuti välitööde tagamaade kohta.

Samasisuline raamat, mis on valminud Inimese Muuseumi, Tartu ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi, Venemaa Etnograafiamuuseumi ja Seto Instituudi koostöös, on ka vene ja prantsuse keeles. Eestikeelne raamat ilmus Seto Instituudi toimetiste teise trükisena. Esimesena tuli sügisel 2013 lugejate ette Arvis Kiristaja «Setomaa kohanimed».

Raamat «Inimese Muuseumi ekspeditsioonid Eestisse. Boris Vilde ja Leonid Zurov Setomaal (1937–1938)» esitlus on 9. veebruaril kell 16 Obinitsa muuseumis. Järgmised kaks tutvustamist on kavas 15. veebruaril kell 16.15 Tartu ülikooli arheoloogia osakonnas (Jakobi 2, teine korrus) ning 17. veebruaril kell 12 Eesti vabaõhumuuseumi seto talus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles