Haridusmess Intellektika kutsub võistlema

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virge Lomp ja kommunikatsioonijuht Henrik Urbel teadussaate Rakett 69 autoraja juures, kus saab juba homme toimuval Intellektikal võidu sõita.
Virge Lomp ja kommunikatsioonijuht Henrik Urbel teadussaate Rakett 69 autoraja juures, kus saab juba homme toimuval Intellektikal võidu sõita. Foto: Margus Ansu / Postimees

Homme leiab Tartu Näituste messikeskuses taas aset Eesti üks suurimaid haridus- ja infomesse Intellektika.

Traditsiooniliselt saavad Tartu Näituste messikeskuses kokku gümnaasiumid, kutse- ja kõrgkoolid ning organisatsioonid ja ettevõtted, kes jagavad teavet kodu- ja välismaiste õppimis-, praktika-, täiend- ja ümberõppimisvõimaluste kohta. «Haridusmessi külastuse väärtus seisneb võimaluses tutvuda ühel päeval ja ühes kohas erinevate õppimisvõimalustega ning küsida infot otseallikast,» rääkis Intellektika projektijuht Virge Lomp.  

Intellektikast on kujunenud sündmus, mis avardab noorte silmaringi, annab kinnitust seni mõtteis olnud valikutele või suunab hoopis uute ideede juurdeLisandväärtusena on messil võimalik läbida personaalne karjäärinõustamine, mis on abiks tulevase eriala või praktikakoha valiku otsuse langetamisel.

Lomp rääkis, et eelmisel aastal osales umbes 3000 külalist üle Eesti. Tartu Näituste messikeskuse kommunikatsioonijuht Henrik Urbel ütles, et mullu tuldi isegi Hiiumaalt. «Sama kool osaleb messil ka sel aastal,» rääkis ta.

Messist võtab osa 58 haridusasutust, organisatsiooni ja ettevõtet üle Eesti ning üheskoos sisustatakse kaks messihalli, kus tegevusi jagub terveks päevaks. Lombi sõnul pannakse suurt rõhku erialade tutvustamisele läbi praktiliste tegevuste, töötube korraldavad nii kõrgkoolid kui kutseõppeasutused. Eesti Maaülikooli töötubades räägitakse e-turundusest, õpetatakse mõtlema kui maastikuarhitekt ning ehitatatakse mõttega mõttetut masinat. Eesti Kunstiakadeemia töötubades aga tehakse graveerimist ja klaasi lõikamist, valmistatakse traadist ja plastiliinist õiges mõõtkavas tegelasi ning korraldatakse töötuba teemal «seeneniidistikust ehitusmaterjalini». 

Mullu seati Intellektikal oskuste aasta raames üles kutseõppeerialasid tutvustav Oskuste tänav, tehnilist osavust ja praktilisi oskusi nõudvatele erialadele pannakse rõhku ka tänavu. Kohal on paljud kutseharidusasutused üle Eesti, kelle eestvedamisel tutvustatakse näiteks koka, kondiitri, elektriku, maalri, plekksepa, tisleri, logistiku, aiandusspetsialisti, keskkonnatehniku, autoplekksepa, metsamasina juhi ametit ning mitmeid teisi elukutseid.

«Palju on räägitud, et Eestis jääb puudu kvalifitseeritud tööjõudu. Praktiliste töötubadega soovime näidata, milliseid oskusi erialad nõuavad ning millised on erinevate ametite väljakutsed,» rääkis Lomp. Korraldaja lisas, et messist võtavad osa ka mitmed tööandjad, näiteks Alexela Group ja Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liit, kes tutvustavad karjäärivõimalusi ettevõtetes.

Messipäeva vältel on külastajatel võimalus ka oma teadmisi ning oskusi proovile panna. «Näiteks saab osaleda Rakett69-teemalises gravitatsiooniautode võistluses, kus peab rakendama nii tehnilisi oskusi kui füüsikalisi teadmisi,» märkis korraldaja ning julgustas koolinoori end võistlusele registreerima. Samuti toimub messil noorte infootsijate mõõduvõtmine Informiin, mis on teemal Eesti Vabariik 100 ning kus tuleb etteantud küsimustele leida vastused nutiseadet kasutades. 

Eelmisel aastal oli äärmiselt populaarne tordi meisterdamise võistlus ning seetõttu on toiduteemaline võistlus ka tänavu. Nimelt leiab aset pannkoogi valmistamise võistlus. Kõigile võistlustest osavõtjatele on sissepääs tasuta. Muidu tuleb uksel tasuda sümboolsed kaks eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles