Tartu teadlased said elutöö- ja teaduspreemiad

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Hiiemäe (pildil) ja Agu Laisk said teaduspreemiad.
Mall Hiiemäe (pildil) ja Agu Laisk said teaduspreemiad. Foto: Sille Annuk / Postimees

Valitsus kinnitas riigi teaduspreemiate tänavused laureaadid, 40 000 euro suurused teaduspreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest määrati Mall Hiiemäele ja Agu Laisale. Lisaks anti preemiaid teadustööde eest.

Minister Mailis Reps õnnitleb kõiki preemiate saajaid ja tänab neid panuse eest Eesti teadusse. «Laureaadid on pühendunud teadlased ja sihikindlad teerajajad oma alal,» sõnas Reps.

Eesti kirjandusmuuseumi vanemteadur Mall Hiiemäe on Eesti silmapaistvamaid rahvaluuleteadlasi, kes on üle poole sajandi tegelenud eesti rahvaluule kogumise ja uurimisega. 1960. aastatel uuendas ta märkimisväärselt eesti folkloristikat, selgitades oma teadustöödes, kuidas rahvajutud tekivad ja levivad elavas jutustamistraditsioonis. 1990. aastatel aitasid tema tööd omaks võtta arusaama, et folkloor ei ole hääbuva talurahvakultuuri jäänuk, vaid osa elavast kultuuriprotsessist, mis hõlmab ka linnakeskkonda ja internetimaailma. Mall Hiiemäe suurtöö on kaheksaköiteline «Eesti rahvakalender».

Akadeemik ja Tartu ülikooli emeriitprofessor Agu Laisk on väljapaistev taimede fotosünteesi uurija, kelle teadustööd on läbi aastate saatnud küsimus: mis määrab fotosünteesi kiiruse?. Sellele vastamiseks on Agu Laisa juhtimisel konstrueeritud maailma kõige kiirem fotosünteesi mõõtmissüsteem, koostatud kõige keerulisem fotosünteesimudel ja saadud hulgaliselt fotosünteesiprotsessi valgustavaid teadustulemusi, mille kohta võib öelda «maailmas esimene».

Parimate teadustööde eest antakse kokku välja kaheksa preemiat. Eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest antakse kaheksa 20 000 euro suurust riigi teaduspreemiat. Tartlasest said preemia Joel Starkopf, Annika Reintam Blaser, Tanel Tenson, Rein Drenkhan ja Ülo Niinemets.

Joel Starkopf, Annika Reintam Blaser said preemia arstiteaduse alal teadus-arendustöö «Kõhuõõnesisese rõhu tõus ja seedetrakti puudulikkus intensiivravi haigetel» eest.

Ülo Niinemets sai preemia geo- ja bioteaduste alal tööde tsükli «Taimede fotosünteesi kohanemise ja kohastumise mehhanismid: lehestikugradientidest globaalsete mustriteni» eest.

Tanel Tenson (kollektiivi juht), Vasili Hauryliuk, Arvi Jõers, Niilo Kaldalu, Karin Kogermann, Ülo Maiväli, Marta Putrinš said preemia keemia ja molekulaarbioloogia alal tööde tsükli «Antibiootikumide toime ja resistentsuse mehhanismid» eest.

Rein Drenkhan sai preemia põllumajandusteaduste alal teadustöö «Invasiivsete dendropatogeenide varajane tuvastamine ja levikuanalüüs» eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles