ERMis märatseb Põrgupõhja uus Vanapagan Jakuutia moodi

Janno Zõbin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoogsas ja tarantinolikus etenduses kehastab Jürkat Ivo Uukkivi.
Hoogsas ja tarantinolikus etenduses kehastab Jürkat Ivo Uukkivi. Foto: R.A.A.A.M.

Esmaspäevast etendub Eesti Rahva Muuseumis «Vanapagan», milles vanakurja kehastab Ivo Uukkivi. Tammsaare mõjuka romaani «Põrgupõhja uus Vanapagan» on ümber töötanud dramaturg Mihhail Baškirov ja lavastanud Sergei Potapov Jakuutiast. Selles, et lavastuse jakuudi versioon siinsete näitlejatega publiku ette tuuakse, on süüdi teatri R.A.A.A.M. eestvedaja ja produtsent Märt Meos. 

«Lavastajat paelusid need igipõlised teemad, mille Tammsaare oma viimasesse romaani sisse pani. Nagu ka praegu, oli aeg 1939. aastal ärev. Me ei tunne end enam nii turvaliselt kui 15 aastat tagasi ja see oli ka üks ajend, mis mind Tammsaare teost uuesti kätte võtma sundis,» selgitas Meos lavastuse tagamaid.

Ta rääkis, et lavastajate tarvis, kes koostööprojektide raames Venemaa avarustelt Eestisse saabuvad, on tal kodus kastitäis raamatuid, mida neile lugeda annab. «Põrgupõhja uue Vanapagana» andiski ta tutvumiseks Potapovile. Viimane vahendas teose Baškirovile, kes tegi sellest oma dramatiseeringu. «Eestlasi huvitab ikka väga, kui keegi võtab väljast meie dramaturgiat ja lavastab seda,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles