Uus Teater on juurdumas vanalinna ajaloolisesse kultuurikihti

Ene Puusemp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu Tartu Uuele Teatrile koduks olev kivihoone kerkis Laia ja Magasini tänava nurgakrundile 19. sajandi lõpus.
Praegu Tartu Uuele Teatrile koduks olev kivihoone kerkis Laia ja Magasini tänava nurgakrundile 19. sajandi lõpus. Foto: Sille Annuk

Hiljuti osutas kodulinna ajaleht sellele, et Tartu Uus Teater on juba kümme aastat meile vaimukaid ja leidlike teemadega etendusi andnud. Teater alustas oma elu Jakobi ja Lutsu tänava nurgal, sõjad ja tulekahjud õnnelikult üle elanud majas. Juba mitu aastat tagasi märkas noore teatri rahvas Lai tänav 37 hoonet. Mindi sinna ja teeniti endale sealgi publikuhuvi. 

Nüüdseks on Uuel Teatril kindel otsus: esinemispaik soovitakse päriselt endale teatrimajaks omandada. Vanalinna ajaloolisele, paljugi olnut kandnud pinnale kinnitub nüüd ka üks meie aja kultuuriandja.

Tartu on tuhande aasta jooksul palju läbi elanud. Linnasüdames talletab iga tänav olnud aegu ning mõni paik eendub linna kirjapandud ajaloos eriti olulisena. Ja parajasti sinna uut kavandades kumab läbi ka paiga ajalugu. Selle teadmine-tundmine lisab ettevõtmisele tarkust ning teeb ehk nii mõnegi unarusse jäänud koha taas märkamisväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles