Jõgeva mehe tehtud soomusautolt kõlab varsti iseseisvusmanifest

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5,5 tonni kaaluva Arsenal-Crossley soomusauto ehituseks kulus Sergei Jerjominil kaks ja pool aastat. Praegu on masin värvimisel ning juba 24. veebruaril saab seda näha Paide keskväljakul.
5,5 tonni kaaluva Arsenal-Crossley soomusauto ehituseks kulus Sergei Jerjominil kaks ja pool aastat. Praegu on masin värvimisel ning juba 24. veebruaril saab seda näha Paide keskväljakul. Foto: Margus Ansu

Sõjaajaloohuvilise Jõgeva mehe Sergei Jerjomini valmistatud soomusmasin saab sel nädalal viimase lihvi: juba on auto Palamusel värvikambris. 

Ajaloolise soomusmasina ehitamiseks kulus tal üle kahe aasta ning 24. veebruaril saab rahvas tema kätetööna valminud Arsenal-Crossley M27 soomusautot näha Paide keskväljakul, vabariigi sünnipäeva vabaõhuaktusel. Esialgse plaani järgi loeb Paide ühisgümnaasiumi õpilane Romet Jürgenson seal soomusauto katusel seistes rahvale ette Eesti Vabariigi iseseisvusmanifesti.

Idee ehitada soomusmasin sündis Jerjominil mõni aasta tagasi, kui ta nägi veebis ühes militaarfoorumis Armin Valteri valmistatud soomusmasina Arsenal-Crossley mudelit. «Ma teadsin küll, et Tallinnas Arsenali tehases toodeti relvi ja laskemoona, aga see oli mulle üllatus, et seal ka soomusmasinaid tehti,» meenutas Jerjomin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles