Suri kliinilise toksikoloogia suurkuju

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Noor rääkis mõni päev enne oma 95. sünnipäeva Stalini-aegsetest repressioonidest.
Heino Noor rääkis mõni päev enne oma 95. sünnipäeva Stalini-aegsetest repressioonidest. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

5. veebruari hommikul lahkus igavikku kliinilise toksikoloogia suurkuju Heino Noor.

Mullu aprillis mõni päev enne oma 95. sünnipäeva ütles Heino Noor Tartu Postimehele, et on toksikoloog-klinitsistina tegelenud ägedate mürgistustega, mis olid põhiliselt enesemürgistused. «Kokku oli ägedaid eluohtlikke mürgistusi ligi 3000, nendest 15 protsenti ma kaotasime, neid ei õnnestunud päästa,» lisas ta.

Heino Noor pälvis teenelise arsti tiitli. Haapsalu nimetas ta oma aukodanikuks, mille põhjuseks on muu hulgas sealsesse toomkiriku ristimiskabelisse tema idee järgi ja tema toetusel rajatud emaaltar nii tema ema Salme Noore kui ka kõigi eesti emade märtsisurma mälestuseks. Salme Noor lasti maha kuklalasuga 24. aprillil 1942 Sverdlovski vanglas.

Heino Noor oli riigikogu juures tegutseva okupatsioonide repressiivpoliitika uurimise riikliku komisjoni liige, aastast 1994 oli ta Eesti represseeritute meditsiinilise rehabilitatsiooni teenistuse konsultant.

Heino Noore lähedaste otsusel on matus laupäeval, 10. veebruaril kell 10 Tartu Pauluse kirikus. Leinatalituse viib läbi piiskop Tiit Salumäe.

Copy
Tagasi üles