Teenetemärgi pälvinud emeriitprofessor Anne Luik: mahepõllumajandus on olnud minu elutöö

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Luik.
Anne Luik. Foto: Margus Ansu

President Kersti Kaljulaidilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi pälvinud Eesti maaülikooli emeriitprofessor Anne Luik tõdes, et tunnustus tuli talle üllatusena, kuid üllatuse kõrval teeb see talle väga suurt heameelt, sest nii väärtustatakse loodushoidu ja mahepõllumajandust laiemalt.

Just mahepõllumajandusega seonduvat peab Anne Luik ka oma elutööks. Kitsamalt on ta oma teadustöödes keskendunud loodushoidlikule keskkonnakaitsele ja taimekaitsele.

«On väga tähtis, et inimesed saaks aru, et loodusega kooskõlas tootmine annab võimaluse seda teha kestlikult,» rääkis Luik. «Eesti on mahepõllumajanduses Euroopas küll esirinnas, kuid samas oleme me läinud teravalt kahes vastandlikus suunas: teistpidi on intensiivistunud ka tavatootmine, mis pole aga looduskeskkonnale hea. Pestitsiidide ja väetiste kasutamine koormab keskkonda, põhjustab probleeme põhjaveele ning mõjutab negatiivselt kogu elurikkust.»

Anne Luik lisas, et kui luua taimedele optimaalsed tingimused, siis tegelikult pole tarvis mingeid kemikaale kasutada. «Puhtam ja loodushoidlikum tootmisviis aitab hoida meie keskkonda ja seeläbi ka inimeste tervist,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles