ERMis kannab K.O.O.R ette Eesti varase ooperikatsetuse

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Segakoor K.O.O.R. Maardus
Segakoor K.O.O.R. Maardus Foto: Sten Lukas

Täna kell 17 esitab Segakoor K.O.O.R. koos solistide ja Nõmme Muusikakooli sümfooniaorkestriga Eesti Rahva Muuseumi sillal (Muuseumi tee 2, A-sissepääs) Karl August Hermanni laulelduse «Uku ja Vanemuine», mida peetakse üheks esimeseks Eesti ooperikatsetuseks.

Rahvamuistenditel põhineva libretoga Eesti algupärase laulelduse «Uku ja Vanemuine ehk Eesti jumalad ja rahvad» kirjutas Hermann 1907. aastal ooperina. Muusikaline lavateos kanti Adalbert Wirkhausi orkestratsioonis esmakordselt ette 1908. aastal Tartus teatris Vanemuine.

Wirkhausi orkestratsiooni toona kiideti, kuid teos pälvi palju kriitikat noorte professionaalide poolt, kelle arvates see ooperi mõõtu välja ei andnud. 

Võimalust teost huvitavamaks muuta nägi pea sajand hiljem helilooja Raimo Kangro, kes tegi oma versiooni lauleldusest 1998. aastal. Kangro küll säilitas Hermanni teksti ja meloodiad, kuid lisas uue orkestratsiooni täis vaimukusi ja vihjeid.

Segakoor K.O.O.R. ja Nõmme Muusikakooli sümfooniaorkester (dirigent Riivo Jõgi) esitavad Kangro orkestratsioonis laulelduse pühendusega Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Lavastaja on Reeda Toots, juhatab Raul Talmar, solistidena astuvad üles Aule Urb, Urmas Põldma, Grete Oolberg, Priidu Aardam, Uku Joller, René Soom, Atlan Karp ja Aivar Kaseste. Kontsert on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles