Vanemuises sõlmib Faust saatanaga lepingu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fausti kehastab Andres Mähar.
Fausti kehastab Andres Mähar. Foto: Heikki Leis / Vanemuine

3. veebruaril esietendub Vanemuise suures majas Hendrik Toompere lavastatud «Faust». Johann Wolfgang von Goethe filosoofilises tragöödias sunnib Fausti saatanaga lepingut sõlmima tema soov maailmast rohkem teada saada. Aastaid kabinetivaikuses toimetanud õpetlane Faust ja kurjuse deemonina teda saatev Mefistofeles siirduvad leidma inimlikku tõde ja ilu.

Lavastaja Hendrik Toompere sõnul aetakse sageli segi Faust ja Mefistofeles, aga ka Faust ja Dante. «Sageli aetakse segi põrgu ja paradiis. Alati aetakse segi, mis on praegu ja mis on olnud. Eriti suur segadus on selles, mis on ja mis tuleb,» lisas ta. «Selleks, et neid segadusi selgemaks muuta, ongi meie lavastus. Kas elu on ennustatav või on see juhuslik? Kas on olemas lõppeesmärk või on kõik eesmärgipäratu?»

«Fausti» lavastaja ja dramaturg on Hendrik Toompere, kunstnik Pille Jänes, originaalmuusika ja helikujunduse autor Ardo Ran Varres. Osades Andres Mähar, Reimo Sagor, Linda Kolde, Marian Heinat, Veiko Porkanen, Priit Strandberg, Margus Jaanovits, Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste ja Jaanus Tepomees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles