Kingitus Eestile toob rõõmu kooliteed alustajaile ja ka vanemaile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naeratav laps valmistab rõõmu kõigile.
Naeratav laps valmistab rõõmu kõigile. Foto: EV 100 kingitused / E. G. U. Erapraksis

Endaga toime tulev laps on igale vanemale rõõmuks. Me tahame, et meie riigil oleks palju rõõmu ja et see rõõm kanduks edasi. Tahame, et lapsed naeratavad, sest siis naeratavad nende vanemad ja nii läheb naeratus veerema üle Eesti. – Nõnda juhatab psühholoogilise ja psühhiaatrilise abi osaühing E. G. U. Erapraksis sisse ülevaate oma kingitusest Eesti Vabariigile sajanda aastapäeva puhul.

E. G. U. Erapraksis teeb lastele ja peredele 100 tundi rühmatööd koos koolitustega. Rühmas osaleb kuni kaheksa eelkooliealist last koos oma vanema(te)ga. Rõõmsas ühistegevuses arendatakse selliseid oskusi, nagu kohanemine, suhtlemine, enesekehtestamine, eneseväljendamine ja konfliktide lahendamine.

Kingituse on välja mõelnud psühhiaater Lille Uibo. «Sageli ei oska vanemad seostada enda enesetunde halvenemist lapse kooliminekuga. Ka lapsevanematele on see olukord uudne ja neil tuleb sellega kohaneda,» ütles ta. «Tegelikult läheb esimesse klassi kogu pere. See on loomulik protsess.»

Psühholoog Kai Karu sõnul mõjutab koolitee alustamine kõiki pereliikmeid ja pereliikmed mõjutavad omakorda üksteist. «Juhendame osalejaid, pakkudes rühmatöös nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi oskusi, mille tulemusena paraneb üksteisemõistmine ja toimetulek erinevate olukordadega,» selgitas psühholoog.

Rühmatööd tehakse kord nädalas, kokku 10 korda. Esimene rühm alustas 1. veebruaril Tartus Kivi 23, teine alustab 6. veebruaril kell 18 sealsamas.

Toimetulekuoskuste toetamiseks on lapsevanematele kavandatud täiendavad koolitused, mis toimuvad üks kord kuus. Lisaks on koolitused laste ja peredega töötavatele spetsialistidele. Koolitustel käsitletakse selliseid teemasid, nagu aktiivsus- ja tähelepanuhäire lastel ja täiskasvanutel, sotsiaalne toimetulek lapse kooliminekul, ärevus lapsel ja täiskasvanul, lapse murede märkamine jms.

Kingitus Eesti Vabariigi sajandaks aastapäevaks tähistab ühtlasi E. G. U. Erapraksise juubeliaastat. Nimelt alustas see psühholoogilise ja psühhiaatrilise abi osaühing tegevust aastal 1998.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles