Urmas Klaas Tartu rahu mälestuskõnes: Eesti rahva eesmärk peaks olema saada paremaks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, Tartu rahu 98. aastapäeval mälestati Emajõe ääres Kalevipoja vabadussamba juures Eesti vabaduse eest võitlenuid. Linnapea Urmas Klaas ja kolonelleitnant Avo Veske kaitseväe ühendatud õppeasustustest rõhutasid oma kõnedes, et nii väike rahvas, nagu seda on eestlased, peavad nii sõjas kui ka rahuajal kokku hoidma.

Linnapea Urmas Klaas rõhutas oma kõnes kirjaniku Valdur Mikita sõnu: «Eesti mõeldi välja Tartus.»

Ta lisas, et kogu Eesti rahva eesmärk peaks olema saada paremaks. «Meie riigi sajanda aastapäeva aegu me kakleme ja vaidleme. Kas eesmärgi nimel? Ma julgen kahelda. Ma näen siin taga kõikvõimalikke huvisid,» sõnas Klaas ning manitses rahvast käituma selliselt, et Eesti oleks meie rahvale elamiseks ilmas kõige parem paik.

Veel pani linnapea inimestele südamele, et iseseisvumise taastamise aegu ei kaotanud elu keegi, kuid nüüd, 2018. aastal on ainuüksi jaanuari kuu jooksul liikluses hukkunud kümme inimest. «Meid, eestlasi, on nii vähe, et me peame olema üksteise suhtes hoolivamad ning kokku hoidma,» lisas Klaas.

Meie riigi sajanda aastapäeva aegu me kakleme ja vaidleme. Kas eesmärgi nimel? Ma julgen kahelda. Ma näen siin taga kõikvõimalikke huvisid,» sõnas Klaas.

Kolonelleitnant Avo Veske kaitseväe ühendatud õppeasustustest sõnas oma kõnes, et vaid massiga ei õnnestu kunagi vaenlast. «Ainult otsustavus viib võidule,» lisas Veske tuues näiteks 1919. aastat, mil Eesti kaitsejõud alustasid rünnakut hetkel, mil kaitsevägede ridades oli vaid 15 000 meest.

Tartu rahu mälestussündmusel osalesid lisaks Tartu linnavalitsuse ja kaitsejõudude esindajatele ka üliõpilaskorporatsioonid. Tallinna linnavalitsusest oli kohal abilinnapea Züleyxa Izmailova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles