Tartlastest seto tantsude tantsijad ärkasid viimasel hetkel

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karguse tantsijad Seto Kuningriigi päeval Värskas augustis 2008.
Karguse tantsijad Seto Kuningriigi päeval Värskas augustis 2008. Foto: Merike Lill

Veebruari esimese päeva viimasel minutil lõppes registreerimine maailma esimesele seto tantsupeole ehk tandsopidole «Kagoss kargasõ», mis toimub 30. juunil Värskas seto talumuuseumi muru peal. Tantsida soovimisest seto rõivais on teatanud ja ennast kirja pannud 270 tantsijat, teatas ülemsootska Piret Torm-Kriis.

Kõige rohkem on tantsijaid Setomaalt – 106. Tallinnast ja Harjumaalt on neid 65, Põlvast ja Põlvamaalt 26, Võrust ja Võrumaalt 16, Kohtla-Järvelt 14, Kilingi-Nõmmelt ja piiritagusest Mitkovitsast 10, Raplast 2 ja Kuusalust 1.

Seto tantsude tantsijaid Tartust ja Tartumaalt kogunes registreeritute hulka lõpuks 20. Eelmise nädalavahetuse seisuga oli ainult üks tartlane, kes oli ennast tantsupeole kirja pannud – Miina Härma gümnaasiumi 8. klassi õpilane Maria Grünberg. Läkski nii, nagu ülemsootska Piret Torm-Kriis oli arvanud ja kommenteerinud esmaspäeval Tartu Postimehes ilmunud uudises, et inimestel on ju kombeks jätta kõik viimasele hetkele.

«Kokku 270 inimest seto rõivais talumuuseumi murul tantsimas, lisaks lauljad ja pillimehed – saab võimas vaatepilt olema,» märkis ülemsootska täna hommikul. «Olen osalejate arvuga väga rahul.»

Tantsud neljas rühmas

Esimesele seto tandsopidole «Kagoss kargasõ» registreerujad pidid märkima, milliseid tantse nad soovivad tantsida. Nad said valida ühe tantsude rühma neljast, millest üks on lastele. Kargust tantsivad kõik naised ja kasatskit kõik mehed.

Esimeses valikus paaridele on kargus ja kasatsk, karoobuška, kohaanuška, subota ja jablotška.

Teises valikus paaridele on kargus ja kasatsk, tuustep, padespaan, sepatants ja Sanna-Mari ehk Aleksandra valss.

Kolmas valik on rühmadele: kargus ja kasatsk, kadrel, kolmõgeski kaarassiim, Akuliina polka ja kikapuu.

Laste tantsude valikus on karoobuška Verska muudu, Serjooža, Luhamaa reinlender, nõianeitsi ja krakovjakk.

Tantsupeo veebisaidil on kirjas, et kargus on kõige vanem teadaolev seto tants ning et naised ja mehed tantsivad eraldi. Meeste kargust nimetatakse ka kasatskiks. Paaristantse hakati Setomaal tantsima hiljem, kusjuures need teistelt rahvastelt laenatud tantsud on setod endale meelepärasemaks kohandanud.

Esimese seto tandsopido «Kagoss kargasõ» muusikajuht on Evelin Leima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles