Seto tandsopidole registreerimine lõpeb 1. veebruari viimasel minutil

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Torm-Kriis valiti Luhamaal augustis 2017 Setomaa ülemsootskaks.
Piret Torm-Kriis valiti Luhamaal augustis 2017 Setomaa ülemsootskaks. Foto: Raimu Hanson

Nädalavahetuse seisuga oli maailma esimesele seto tandsopidole ehk tantsupeole Värskas registreerunud ainult üks tartlasest osaleda soovija, kuigi Tartus ja Tallinnas elab suurim hulk väljaspool Setomaa valda elavatest setodest. 1. veebruari esimeseks minutiks oli aga Tartust ja Tartumaalt ennast kirja pannud juba viis seto tantsude huvilist.

Esimese seto tandsopido «Kagoss kargasõ» (kirjakeeles: vaat kus tantsivad) mõtte algataja ja peakorraldaja, mullu augustis Setomaa ülemsootskaks valitud Piret Torm-Kriis teatas, et 1. veebruari alguse seisuga oli registreerunud 222 inimest.

222 tantsijat

Neist 80 on Setomaalt, 64 Tallinnast ja Harjumaalt, 24 Põlvast ja Põlvamaalt, 14 Kohtla-Järvelt. Võrust ja Võrumaalt on tantsima minejaid 12, Kilingi-Nõmmelt ja piiritagusest Mitkovitsast 10, Tartust ja Tartumaalt 5, Raplast 2, Kuusalust 1. Registreerimine lõpeb 1. veebruaril kell 24.00.

Esialgu maksimaalseks osalevate tantsijate arvuks seatud 200 oli 1. veebruaril kell 00.00 juba 22 inimesega ületatud. Värskasse seto talumuuseumi koplisse mahub ju rohkem tantsijaid? «Pealtvaatajaid peab kah mahtuma,» vastas Piret Torm-Kriis. «Loomulikult on rõõm iga registreerunu üle ja kindlasti mahutame nad kõik ka tantsumurule ära. Mida rohkem, seda uhkem.»

Ülemsootska sõnul oli ennast kirja pannud tantsuhuvilisi rohkemgi. Aga nii mõnigi avastas nõude seto riietes tantsimise kohta alles pärast registreerumist ja pidi seetõttu registreeringu tühistama.

Esimene tartlane

Esimene tartlasest registreerunu on Miina Härma gümnaasiumi 8. klassi õpilane Maria Grünberg, kellel on seto rõivad küll olemas, aga kes ise seto ei ole. Ülemsootska sõnul on setoks olek iga inimese sisetunde küsimus, tandsopidol osalemiseks ei olegi tarvis olla seto.

Maria Grünbergi jutu järgi on talle juba pisikesest peale olnud seto muusika väga hingelähedane, eriti ansambel Zetod. Jalmar Vabarna eeskujul mängib ta kitarri ja karmoškat. Tantsukaaslaseks esimesele seto tandsopidole 30. juunil Värskas on Tartu neiu kutsunud sõbranna Tallinnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles