Vaid üks tartlane soovib osaleda seto tantsupeol registreerimise lõppjärgus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsja ülemsootskaks valitud Piret Torm-Kriis (vasakul) jälgib tantsijat kuningriigipäeval 2017 Luhamaal meistrite väljahõikamisel. Foto pärineb Harri Sundelli näituselt «Setomaa elu», mida oli 3. - 28. jaanuarini võimalik vaadata Helsingis Töölö raamatukogus.
Äsja ülemsootskaks valitud Piret Torm-Kriis (vasakul) jälgib tantsijat kuningriigipäeval 2017 Luhamaal meistrite väljahõikamisel. Foto pärineb Harri Sundelli näituselt «Setomaa elu», mida oli 3. - 28. jaanuarini võimalik vaadata Helsingis Töölö raamatukogus. Foto: Harri Sundell

1. veebruariga lõpeb tantsijate registreerimine esimesele seto tantsupeole, mis toimub tänavu 30. juunil seto talumuuseumi karjakoplis Värskas. Nagu nad ise ütlevad ja kirjutavad, on see seto tandsopido «Kagoss kargasõ» (kirjakeeles: vaat kus tantsivad).

Enneolematu algatusega tuli välja Piret Torm-Kriis, kes on tantsutrupi Modus asutaja ja kunstiline juht ning Eesti svingtantsuliidu president. Mullu augustis valiti ta Setomaa ülemsootskaks.

Kui paljud tartlased on 29. jaanuariks enda tantsusoovist suurel peol teada andnud? «Praeguseks on Tartust registreerunud üks osaleda soovija, kuigi Tartus ja Tallinnas elab suurim hulk väljaspool Setomaa valda elavatest setodest,» vastas ülemsootska.

Seni ainuke tartlasest registreerunu on kaheksanda klassi õpilane.

Aga kui palju on kirja pandud tantsijaid Tallinnast ja mujalt? 29. jaanuari keskpäeval oli kõige rohkem registreerunuid Tallinnast – umbes 80. «Nende hulgas on nii setosid kui ka lihtsalt seto tantsu huvilisi,» ütles Piret Torm-Kriis. «Paar inimest vähem on registreerunud Setomaalt. Järgnevad Põlva ja Võru. Kõige erilisemateks kohtadeks, kust on peole registreeritud, on Kilingi-Nõmme, Rapla ja Kuusalu.»

Ülemsootska on tähele pannud, et inimestel on kombeks jätta kõik viimasele hetkele. Sellele nüüdki lootes arvab ta, et sama palju kui praeguseks on juba registreeritud, võib paari viimase päevaga lisa tulla.

Kui palju elab Tartus setosid, ei oska Piret Torm-Kriis öelda. Tema sõnul ei tea seda ilmselt keegi, sest ühtegi sellekohast dokumenti, nagu näiteks seto pass (ja siinkohal ta muigas), ju ei väljastata.

«Praegu on setoks olek iga inimese sisetunde küsimus,» selgitas ta. «Tandsopidol osalemiseks ei olegi tarvis olla seto, küll aga tuleb kanda seto rõivaid. Tartu rahvas on esimesele seto tandsopidole üliväga oodatud!»

Tantsijatel tuleb enda osalemisest teatada korraldajatele hiljemalt 1. veebruari viimasel minutil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles