Riho Illakul on Põlva kultuuri- ja huvikeskuse direktorina tuli takus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riho Illak.
Riho Illak. Foto: Sille Annuk

Tartlasest kultuuri- ja sporditegelane Riho Illak (62) on asunud alates 15. jaanuarist Põlva kultuuri- ja huvikeskuse direktori ametisse. «Tuli on takus, mul on 12-tunnised tööpäevad,» ütles ta.

Riho Illak otsustas alates 1. jaanuarist 2016, pärast lahkumist haridus- ja teadusministeeriumist, korralikult välja puhata, minevikule tagasi vaadata, korrastada oma arhiivi, heita pilku sellele, mis tehtud ja mis tegemisel, hoolitseda pere ja lastelaste eest. «Aga kõigepealt - tervis vajas sättimist,» lisas ta.

Sügisel 2017 vormistas ta ennast pensionäriks, kuigi oli alles 62-aastane. «Et ma olen Siberis sündinud, sain oluliselt varem pensionile,» ütles Illak. «Aga et tervis on korras ja ma ei tunne ennast pensionärina, tahtsin jagada oma elukogemusi, teadmisi, oskusi ja suhtevõrgustikku, mis mul on elu jooksul kogunenud.»

Põlva vallavalitsus teatas novembris avalikust konkursist, et leida Põlva kultuuri- ja huvikeskuse direktor. Kandideerimisdokumente oodati 11. detsembriks 2017, tööle asumise aeg esimesel võimalusel. Kultuuri- ja huvikeskus on Põlva vallavalitsuse hallatav asutus, mis asub Põlvas Kesk 15.

«Konkursikuulutus hakkas mind üles kruttima,» ütles Illak. «Jõudsin äratundmisele, et mind tõukab tagant mingi missioonitunne, et ma saaksin teha Põlvas kõike seda, mida ma olen elu jooksul omandanud. Ja iga on ka selline, et mul ei ole enam soovi teha mingit jõulist karjääri. Nii mõtlesingi, et lähen tööle ääremaale, nagu mõni ütleb isegi halvustavalt. Mulle siin meeldib, mu juured on Lõuna-Eestis.»

Konkursikomisjon valis Riho Illaku kultuuri- ja huvikeskuse direktoriks ühehäälselt.

Esimesel kümnel päeval on olnud vastsel direktoril pikki ja põhjalikke kohtumisi vallavanema ja valla kultuuritegevuse eest vastutajatega. Algaval kolmandal töönädalal seisab tal ees suurem kohtumiste ring. «Ma ei taha oma ideid ja mõtteid paisata enne avalikkuse ette, kuni ma ei ole kuulnud vallajuhtide ja -poliitikute arvamusi,» ütles Riho Illak.

Põlva valla praegust suhtumist kultuuri-, haridus- ja sporditegevusse peab Riho Illak suure tunnustuse vääriliseks.

Haridus- ja teadusministeeriumis asus Riho Illak tööle augustis 2012 rahandusosakonna investeeringute strateegia koordinaatorina. Väga pikalt, tervelt 15 aastat töötas ta Tartu ülikoolis, kus ta oli alates 1994. aastast haldusprorektor ja seejärel haldusdirektor. Ta on olnud ka Tartu laululava juhatuse esimees, Tartu linnavalitsuse kultuuri- ja spordiosakonna juhataja ning 1970. aastatel Tartu noortemaja Sõprus metoodik ja seejärel direktor kuni aastani 1986.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles