Rännakuid Tartus eksitab muhedalt kirjandus

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leheküljel 55 on mainitud ka Tartu Postimeest.
Leheküljel 55 on mainitud ka Tartu Postimeest. Foto: Raimu Hanson

Tartus elab ja töötab kümneid kirjanikke, veelgi enam on nende kolleege, kes siin enam ei ela või kes on kogunisti töö letaalsetel põhjustel lõpetanud. Kuid ometi ei ole nad jäljetult lahkunud. Paljud neist on endast maha jätnud sellistki loomingut, milles nad kirjeldavad rohkem või vähem Tartu tänavaid, maju ja parke, tartlaste elu ja tegevust.

Tartu linnaraamatukogu töötajad on kogunud sellised kohad luuletustest, jutustustest, romaanidest ja muudest kirjandustekstidest kokku ning pannud kõigile näha andmebaasi «Tartu ilukirjanduses» (teele.luts.ee). 

Halliki Jürma, Katrin Raid ja Maia Tammjärv on koostanud andmebaasi abil teejuhi «Kirjanduslikud (eksi)rännakud Tartus».

Raamatu esikaas.
Raamatu esikaas. Foto: Repro

Saatesõnadest tekib lootus, et vahest leidub mõnusat mängu ka järgmistel lehekülgedel. Ja nii ongi. Pidevalt käib Tartu vaimu tagaajamine, refräänina sekkub teekonnal Toomemäelt Karlovasse – see on raamatu esimene osa – ja kesklinnast Supilinna Mehis Heinsaare kõhkleja Bernard.

Heinsaarele lisaks on tsiteeritud teekonnal vastu tulevatele kohtadele sobivalt Artur Alliksaart, Kristiina Ehinit, Indrek Hirve, Bernard Kangrot, (:)kivisildnikku, Jaan Kaplinskit, Hando Runnelit jpt.

Kõige rohkem on kasutatud Oskar Lutsu loomingut. Niisiis pole ime, et kogu (eksi)rännakute kirjapanek mõjub muhedalt, kuid mitte ainult rahvakirjaniku panuse tõttu. Koostajad on olnud ametis suure rõõmuga. Isegi niisugune kuiv asi nagu isikunimede register on kokku pandud lustlikult.

Teejuhi on illustreerinud kenade pisikeste piltidega lehekülgedel ja lisanud kaante sisekülgedele mõlema (eksi)rännaku kaardi Jaan Rõõmus. 120-leheküljelise raamatukese, mis mahub lahedalt kuuetaskusse või käekotti, on tellinud Unesco kirjanduslinna Tartu linnavalitsuse kultuuriosakond.

Raamat

  • «Kirjanduslikud (eksi)rännakud Tartus»
  • koostanud Halliki Jürma, Katrin Raid ja Maia Tammjärv 
  • Tartu MMXVII 
  • 120 lk.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles