Kriisiõppus häirib Tartu liiklust

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kriisiõppus EU Cremex.
Kriisiõppus EU Cremex. Foto: Graafika: Kaido Linde

Homme kulmineeruv kriisiõppus EU Cremex suleb homse õhtuni täielikult Betooni tänava raudteeülesõidu ja laululava parkla ning häirib liiklust mujalgi, kuid harjumuslikku igapäevaelu pea peale ei pööra.


Siseministeeriumi korraldatava õppuse stsenaariumi raskuskese on vähemalt 500 inimese evakuatsiooni läbimängul Tähtvere linnajao osas, mis piirneb Kreutzwaldi, Tuglase, Vaksali ja Hiie tänavaga.

Legendi järgi võib sealseid elanikke ähvardada keemiaoht näiteks lähedalasuvalt raudteelt või kiirgusoht, mis on tekkinud Soome, Venemaa või Leedu tuumajaama avarii tagajärjel.

Osalevad vabatahtlikud

Mängult päästetavate inimeste rolli võtavad enda peale vabatahtlikud, kes on end varem politsei- ja piirivalveametis meldinud.

Reedeks oli end aktiivseks kaasalöömiseks kirja pannud ka mõnikümmend Tähtvere linnaosa elanikku.

«Evakuatsiooni teostavad politseiametnikud käivad kõik uksetagused läbi, aga põhimõtteliselt on kõik inimesed, kes kaasa mängivad, neoonvestidega tähistatud,» selgitas politsei- ja piirivalveameti kriisireguleerimise büroo juht Marti Magnus.

Õppusega on seotud ligi 2000 inimest. Otsesesse päästetegevusse asub 230 politseinikku, 160 päästjat ning 50 meedikut.

Marti Magnus rõhutas, et sundi ühelegi Tähtvere linnajaos elavale või töötavale inimesele kohaldama ei hakata. Kõik pääsevad nii koju kui kodust välja, samuti kauplusse, lasteaeda ja mujale.

Evakuatsioonialale jääb ka enam kui 250 kasvandikuga Tähtvere lasteaed.

Selle juhataja Eike Oras ütles, et lasteaed otsustas evakueerimise läbimängimisest kõrvale jääda, sest alles aprilli keskel oli majas suur tuleohutusõppus koos evakuatsiooniga.

«Meil satub samale ajale ka suur kolmekümne aasta juubel,» lisas Oras. «Meie töö ei ole häiritud, ainult autodega sõitvad lapsevanemad peavad arvestama liikluspiirangutega.»

Kool evakueerub osaliselt

Hiie tänavas paikneva Hiie kooli direktor Helgi Klein rääkis, et koolimajast on plaanis staadionile evakueerida kõik õpilased ja õpetajad, kokku umbes 380 inimest.

Sealt edasi bussidesse ning maaülikooli võimlasse varjule aga läheb Kleini rehkendusel ilmselt alla veerandi kooliperest.

Kleini selgitusel õpib Hiie koolis erivajadustega lapsi, keda õppusega kaasnev lärm ja sagin võib ülemäära heidutada ja ärritada.

«Eks mul endalgi natuke süda väriseb, kuidas kõik läheb, kui kõik need bussid ja politsei ja tuletõrje hakkavad liikuma,» tõdes Klein. «Aga ju me tuleme toime.»

Homse õppuse soojendusena teevad siseministeeriumi allasutused täna algusega kell 14 Tartu raeplatsil ja Küüni tänaval kõigile linlastele mõeldud ohutuspäeva.

Seal toimub näiteks tule- ja veeohutusõpe ning Cremexil osalevad meeskonnad esitlevad oma varustust ja masinaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles