Legorobotid tõid taas sadu lapsi Ahhaa teaduskeskusesse võistlema

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna said Ahhaa teaduskeskuses taas kokku Eesti suurimad robootikahuvilised, et oma oskused proovile panna ning kaasvõistlejad üle kavaldada. Üritust peeti tänavu seitsmendat korda ning kahe päeva jooksul on osalejaid üle 600.  

See aasta on robootikavõistluse First Lego League teemaks hüdrodünaamika, võistlejad pidid välja mõtlema, kuidas vett paremini kasutada või säästa ja vastavalt sellele projekti kirjutama. Võistluse peakorraldaja Heilo Altin seletas, et First Lego League on rohkem eluoskuste võistlus, lapsed peavad mõtlema kriitiliselt, sest roboti mäng on hästi lühike ja teha on palju. Tuleb töötada meeskonnas, kus on kuni kümme liiget. Altin ütles, et väga harva on näha kümneliikmelist võistkonda, kes suudavad hästi koos töötada. «Näita mulle ühte tööandjat, kes ütleb, et meeskonnatöö pole oluline,» ütles Altin. «See on äärmiselt tähtis oskus ja ma ei näe, et seda koolis õpetatakse.»

Altin rääkis, et kui laps läheb lasteaeda, siis teevad vanemad lapse eest otsuse, millistes huviringides ja kui palju tal käia tuleb. Kui lapsele ei pakata varajases nooruses teha midagi tehnikavaldkonnast, siis need multitalendid, kes pärast püüavad robootikaga tegeleda, ei suuda pühenduda ühele tegevusele. «Kui lapsele juba noorena tutvustada ühte valdkonda põhjalikult, siis nad kasvavad koos sellega ja ehk leiavad oma kutsumuse,» rääkis Altin. Ta lisas, et nende eesmärk ei ole kõigist insenere ega teadlasi teha, vaid hoopis pakkuda võimalust teha midagi toredat.

Lapsevanema Diana Pouldeli sõnul on robootikavõistlus väga unikaalne ettevõtmine, kus õpilased saavad harjutada nii palju erinevaid oskusi, mida hiljem elus vaja läheb – probleemide analüüsimine ja lahenduste leidmine, meeskonnatöö, oma ideede esitlemise oskus, programmeerimine. Veel lisas ta, et tema lapsed võistlevad  nüüd kolmandat hooaega ja emana on ta näinud lastel muljetavaldavat arengut.

Võistlus jätkub homme Ahhaa teaduskeskuses.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles