Kirjandusmaja pööningul ilmutas end Voronja galerii näituste uus sari

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voronja galeristid Raul Oreškin ja Kaili Kask tutvustasid kirjandusmaja pööningul uut näitustesarja.
Voronja galeristid Raul Oreškin ja Kaili Kask tutvustasid kirjandusmaja pööningul uut näitustesarja. Foto: Raimu Hanson

Voronja galeristid Raul Oreškin ja Kaili Kask, kes on teinud tänini kunstnike 18 korternäitust, tutvustasid laupäeval Tartu kirjandusmaja pööningul Eesti Vabariigi 100. aastapäeva kunstiprogrammi näitustesarja "Lätted". Näitusepaikadeks on üle kogu Eesti nn mittegaleriid. Esimese väljapaneku vaatamiseks tuleb võtta kurss Kursile.

Sarja «Lätted» esimene näitus on 24. ja 25. veebruaril kell 12–17 Jõgevamaal Kursi külas. Seal on sündinud ja üles kasvanud Peeter Allik, kes sai avalikkusele tuntuks kui Kursi koolkonna asutajaliige. Kursi külas pole ta galeristide teada varem oma teoseid eksponeerinud.

24. ja 25. märtsil kell 12–17 saab «Lätete» sarja teise näitusena Põlvamaal Raadama külas Evelin Salumaa alias Huupi vanaema ja vanaisa talus vaadata tema kudumite kollektsiooni. See on inspireeritud talu eluviisist ja Jaapani traditsioonilisest esteetikast wabi sabi ning pühendatud tema vanaemale Elli Kuusikule. Kunstnik rääkis sellest Tartu kirjandusmaja pööningul ja ühtlasi näitas üht kollektsiooni kudumit enda seljas.

15 näitust aprillini 2019

Näitusi sarjas «Lätted» jagub järgmise aasta aprillini. Ühtekokku on neid praeguse seisuga 15. Näituseprogrammi kaasatakse eri kunstiliikide esindajad ning näitused avatakse kunstnike sünni- või lapsepõlvekodudes.

Pööningule oli välja pandud Eesti kaart, kuhu märgitud tulevaste näituste kohad. Kuid nagu rääkis Raul Oreškin, ei vasta tähistused kaardil päris tegelikkusele. Kogu tõde järgmiste näituste kohta selgub väljakuulutatud näituste toimumise ajal järk-järgult.

Näitustesarja "Lätted" ideedekaart.
Näitustesarja "Lätted" ideedekaart. Foto: Raimu Hanson

Kunstnik, muusik ja kirjastaja Kiwa näitas pööningul oma tõsielufilmi esimesi kaadreid. Filmi peategelane on Taagepera loss kui mittepaik. Sealsamas saab sarjas «Lätted» vaadata Kiwa väljapanekut. Ekraan selja taga, vestlesid Berk Vaher ja Kiwa mitte-Tartust, mittekohtadest ja mittegaleriist.

Aprillis 2017

Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva kunstiprojektide taotlusvooru võidutööd 2017. ja 2018. aastaks kuulutati välja aprillis 2017 Tallinnas. Väljavalituks osutunud 30 kunstiettevõtmise hulgas on Voronja galerii korternäituste sari «Lätted», mis on seni piirdunud tartlaste korteritega, kuid Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva puhul laieneb üle riigi.

«Sarja eesmärk on viia näitusetegevus võimalikult rohujuuretasandile, nendesse paikadesse, kuhu tavaliselt galeriide tegevusväli ei ulatu,» teatasid Voronja galeristid Kaili Kask ja Raul Oreškin mullu aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles