Tänavune muuseumiöö on inspireeritud vabariigi juubelist

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö Eesti Loodusmuuseumis.
Muuseumiöö Eesti Loodusmuuseumis. Foto: Kätlyn Metsmaa

Tänavune üle-eestiline muuseumiöö «Öös on pidu» on 19. mail. Eelmisel aastal avasid muuseumiööl uksed 201 muuseumi ja mäluasutust ning öö jooksul tehti 111 000 muuseumikülastust, mis tähistab ka muuseumiöö publikurekordit.

Aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema on sel korral inspireeritud Eesti Vabariigi juubeliaastast. Ent muuseumid vaatavad öö programmi planeerides teemat palju laiemalt ning eri vaatenurkadest. Muuseumiöö publik saab teada, milliseid pidusid on üldse olemas? Millised on meie peorituaalid ja kuidas on pidutsemine ajas muutunud? Kas loomad peavad ka pidu? Aga taimed? Millised on suured spordipeod? Kas robotid oskavad pidutseda? Eestil on 2018. aastal sünnipäev ja sünnipäevadel peetakse ikka pidu: sel muuseumiööl räägime peoteema igast vaatenurgast lahti. Muuseumiöö on üle Eesti peetav suur muuseumipidu.

«Muuseumiööle tulija võiks ka mõelda sellest külaskäigust kui peole minekust. On ju kõik need, kes külalisi ootavad, elevil nagu peoperemehed ikka. Ja kui pidu on hea, tasub ikka ja jälle uuesti tulla. Ssestap ootavad ka kõik muuseumid ikka ja jälle oma külalisi tagasi,» ütles Marge Pärnits Eesti muuseumiühingu juhatusest.

Praegu pannakse alles kirjamuuseume, kes muuseumiööl uksed lahti teevad, aga mitmes muuseumis käib juba praegu tihe töö: koostatakse öö eriprogramme, sest rohked õpitoad, erilised ekskursioonid ja võimalus mõnd eksponaati hoopis uue nurga alt vaadata on need põhilised asjad, miks maikuus koos sõprade ja peredega kodust välja tullakse. 

See, mis igas muuseumiööl avatud muuseumis täpselt toimub, selgub aprilli alguseks. Programmis osalevad muuseumid – neid on varasematel aastatel olnud 200 ringis – avavad muuseumiööl oma uksed kell 18–23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Igal aastal on muuseumiööl oma uksed lahti teinud ka järjest suurem hulk teisi näitusepaiku, arhiive, kirikuid, mõisahooneid, aga ka loodusharidusega seotud paiku. Üht- või teistpidi on kõik muuseumiöö programmis kaasa löövad paigad alati teadmiste, ajaloo ja mäluga seotud.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti muuseumiühing ning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlause «Öös on asju», 2010. aastal «Öös on lugusid», 2011. aastal «Öös on aardeid», 2012. aastal «Öös on kino», 2013. aastal «Öös on inimesi», 2014. aastal «Öös on tähti» ja 2015. aastal «Öös on muusikat», 2016. aastal «Öös on laineid» ning 2017. aastal «Öös on mänge». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles