Täna 78 aastat tagasi sündis Eesti külmarekord

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäälilled aknal. Foto on illustratiivne
ELMO RIIG/Sakala
Jäälilled aknal. Foto on illustratiivne ELMO RIIG/Sakala Foto: Elmo Riig / Sakala

17. jaanuaril 1940. aastal mõõtsid Jõgeva sordikasvanduse ilmajaama agrometeoroloogid õhutemperatuuriks 43,5 külmakraadi. See külmarekord on jäänud püsima tänini.

Kliimateadlane Ain Kallis on Maalehe veergudel kirjutanud, et Eesti külmarekordi mõõtmise päevil kõneldi Eestis isegi krõbedamast pakasest. Näiteks olevat Petseri lähedal üks termomeeter näidanud isegi 50 külmakraadi. Ühtlasi oli tolleaegsetes ajalehtedes juttu Petseri raudteejaamas kaubavagunis ära külmunud viinalastist.

Et mainitud 50-kraadist külma ei mõõdetud ametlikus korras, ei saanud seda toona rekordina kirja panna. Samas möönavad meteoroloogid, et paiguti võis tõesti tol korral Eestimaal paukuda ka nii karm pakane.

Riigi ilmateenistuse andmetel jääb Eesti ametlikust külmarekordist napilt maha 1941. aasta 3. jaanuaril Võrus mõõdetud temperatuurinäit –43,4 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles