Täna möödub Tartu vabastamisest 99 aastat

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vabastamise aastapäeva puhul paigutati Tähtvere pargis asuvale mälestussambale pärjad ja küünlad.
Tartu vabastamise aastapäeva puhul paigutati Tähtvere pargis asuvale mälestussambale pärjad ja küünlad. Foto: Kristjan Teedema

14. jaanuar on Tartule erilise tähtsusega. Sel kuupäeval 1919. aastal vabastasid Eesti väed soomusrongide abil ootamatu rünnakuga enamlaste valduses olnud Tartu.

Karl Partsi juhitud soomusrongid  koos Julius Kuperjanovi partisanidega võitsid lahingu ning vabastasid Tartu.

Paraku jõudsid enamlased vahetult enne linna vabastamist Tartu Krediidikassa keldris hukata 19 silmapaistvat Tartu kodanikku.

Kuid kuna Krediidikassa keldris oli ühtekokku 200 vangi, siis tähendas Eesti vägede julge pealetung ülejäänud vangidele pääsemist.

Suuremad Tartu tagasi võtmise lahingud peeti toona 13. ja 14. jaanuaril Tähtvere väljadel.

Lahingu mälestuseks avati 3. juulil 1932. aastal Tähtvere pargis mälestusmärk, mille kommunistid 1940. aastal hävitasid. Tartu Memento eestvedamisel korraldas Tartu linnavalitsus mälestusmärgi taastamise samas paigas ja endisel kujul, mälestusmärk taasavati 2. juulil 2006. aastal.

Täna asetasid pärjad Tähtvere pargis asuva mälestusmärgi juurde Tartu linnavalitsuse esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles