Pioneerid varistasid Võrus korstna

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korstna varisemine ise võttis aega vaid mõne sekundi.
Korstna varisemine ise võttis aega vaid mõne sekundi. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna varistasid Kevadtormil osalevad Kirde kaitseringkonna pioneeripataljoni kaitseväelased Võru linnas vana tellisevabriku ligi 22-meetrise korstna.

«Korsten pikali, kõik elus ja aknad terved,» võttis pioneeripataljoni instruktor nooremleitnant Urmas Tonto korstna varistamise kokku, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Korstna varistamise ettevalmistamist alustasid kaitseväelased kaks päeva varem. Alustuseks tuli puhtaks kaevata korstna jalg, seejärel sai puurida augud lõhkelaengute jaoks ja ehitada killukaitse ning lõpuks paigaldati lõhkelaengud. Korstna varisemine ise võttis aega vaid mõne sekundi.

Vana tellisetehase korstna varistamisest võtsid lisaks kaadrikaitseväelastele osa ka kuus pioneeripataljoni ajateenijat.

«Meie jaoks ongi sellised varistamisetööd väljaõppe osa. Ühelt poolt on see meie enda kvalifikatsiooni hoidmiseks hea ja teiselt poolt koolitame oma ajateenijaid. Mida reaalsem väljaõpe on, seda kindlamini jääb meelde,» selgitas nooremleitnant Tonto. «Klassitunnis loengut kuulates jääb palju vähem meelde, aga kui endal nii öelda näpp mullas, siis on asjast kasu ka.»

Ka ümberkaudsed elanikud tundsid korstna varistamise üle rõõmu. Läheduses elav Madli Lainemaa sõnul saab nüüd ümbruskond lastele ohutumaks.

«Eks me räägime ju küll lastele, et ärge sinna platsile mängima minge, aga nad jooksevad ikka seal ringi. Nüüd on turvalisem,» ütles Lainemaa.

Võru linnaapea Jüri Kaver kinnitas, et vana korsten võis ohtu kujutada küll ja tundis head meelt, et linn turvalisemaks saab.

«Lisaks on linnal ikka hea meel, kui tsiviilsektor ja kaitsevägi koostööd teevad. Tugev moraal linnaelanike seas annab juurde ka kogu Eesti kaitsevõimele,» ütles linnapea.

Kevadtorm 2011 lahinguruum hõlmab kolme maakonda: Tartu, Põlva ja Võru. Peamine tegevus on Haaslava ja Ahja ning Kõlleste ja Vastse-Kuuste valdades. Põgusamalt jäävad õppuse alasse ka Võnnu, Mooste, Kanepi, Kambja, Laheda, Mäksa ja Põlva vallad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles